Ο κορυφαίος σύμβουλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Κλέμενς Φουστ, χαρακτηρίζει καταστροφική για την αξιοπιστία της ευρωζώνης του Eurogroup για την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την ως «ηλίθιο πείραμα» και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα των καταθέσεων και σε άλλες χώρες. Παράλληλα ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Satayajit Das, με άρθρο του στην εφημερίδα The Australian, τονίζει πως η  κυπριακή κρίση αποδεικνύει οι χειρισμοί της ΕΕ και ΕΚΤ ουσιαστικά δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα», ενώ ο οικονομικός αναλυτής Mark Thirwell αναφέρει πως οι ευρωπαίους δανειστές καταδεικνύουν ανησυχητική έλλειψη αλληλεγγύης.

Ads

 «Η απόφαση για την Κύπρο ήταν καταστροφική, κυρίως γιατί παραβίασε τους καθιερωμένους κανόνες διαχείρισης των τραπεζικών κρίσεων. Αποτελεί καταστροφή, γιατί κλονίζει την αξιοπιστία και αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με τον μελλοντικό χειρισμό προγραμμάτων διάσωσης και αναδιαρθρώσεων. Είναι ένα ηλίθιο πείραμα και ήταν ξεκάθαρο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις», αναφέρει ο κ. Φουστ σε συνέντευξή του στη Real News.

 «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να διδαχθούν από την περίπτωση της Κύπρου και ας ελπίσουμε να μάθουν ότι πρέπει να τηρούν τους κανόνες στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει “κούρεμα” στις μικρές καταθέσεις μόνο αφού όλο το υπόλοιπο κεφάλαιο έχει χαθεί», προσθέτει.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα επισημαίνει: «Πιστεύω ότι είναι η χειρότερη στιγμή για να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε. Διότι αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαλαρώσουν τους όρους για την Ελλάδα τώρα αυτό θα μοιάζει με μια ήττα για αυτούς. Πρώτα ηττήθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου, εάν χαλαρώσουν τους όρους για τη χώρα. Εάν χαλαρώσουν τους όρους και για την Ελλάδα, αυτό θα αποτελέσει τη δεύτερη ήττα τους».

Ads

Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ίσως «μεσοπρόθεσμα υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση των όρων για την Ελλάδα εάν η ελληνική κυβέρνηση πείσει την τρόικα και την υπόλοιπη ευρωζώνη ότι εφαρμόζει το πρόγραμμα, ότι πραγματικά προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την κρίση». «Εάν το μήνυμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις», προειδοποίησε ο κ. Φουστ.

Satayajit Das: ΕΕ &ΕΚΤ αποτυγχάνουν και δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα

«H κυπριακή κρίση αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι οι χειρισμοί της ΕΕ και ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη όχι μόνο αποτυγχάνουν, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα», επισημαίνει ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Satayajit Das,με άρθρο του στην εφημερίδα The Australian.
 
«Η λήψη αποφάσεων με πολιτικά κριτήρια τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και τώρα στην περίπτωση της Κύπρου, οδηγεί στην αποστράγγιση του τραπεζικού τομέα των αδύναμων οικονομικά χωρών, καθιστώντας εξόχως δυσχερή την οποιαδήποτε δυνατότητα μελλοντικής έκδοσης ομολόγων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η περίπτωση της Κύπρου «φέρνει στο φως τις εγγενείς αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ σε όλο τους το εύρος και, κυρίως, την ανεπάρκεια των πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έλλειψη σχεδιασμού για την αποτελεσματική προστασία των καταθετών», προσθέτει.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι εάν εφαρμοστεί και στην Κύπρο η ίδια πολιτική «αυστηρής λιτότητας και δραματικής αύξησης της φορολογίας, όπως στην Ελλάδα, αφενός δε θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως έδειξε η εμπειρία και αφετέρου οι εναπομείναντες καταθέτες θα οδηγηθούν προς τα τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών».

Η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη «βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο με απρόβλεπτες εξελίξεις, κυρίως στην περίπτωση που η Ρωσία αναλάβει τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας με αντάλλαγμα την προνομιακή πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και στις ναυτικές βάσεις με ό, τι αυτό συνεπάγεται γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, γεγονός το οποίο σίγουρα προκαλεί έντονη ανησυχία στο ΝΑΤΟ», καταλήγει.

Mark Thirwell: Ένα ακόμη πλήγμα στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με την ανάλυση του οικονομολόγου Mark Thirwell (μέλος του αυστραλιανού Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής Lowy με ειδίκευση στα διεθνή οικονομικά), η κρίση στην Κύπρο, «είναι ένα ακόμα πλήγμα για την ευρωζώνη». «Θυμίζει επικίνδυνα τις αρχικές φάσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με πρώτα θύματα την Ισλανδία και την Ιρλανδία, δηλαδή μικρές, συγκριτικά, οικονομίες με υπερμεγέθεις τραπεζικούς τομείς», επισημαίνει.

Ειδικά για την περίπτωση της Κύπρου, υποστηρίζει ότι «ιδιαίτερα επιζήμια για την οικονομία της χώρας ήταν η κατοχή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και η χορήγηση δανείων σε Ελλαδίτες, μεγέθη τα οποία συνολικά αντιπροσωπεύουν το 160% του κυπριακού ΑΕΠ». Σχετικά με το αρχικό πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας αναφέρει ότι «εξαρχής δεν υπήρχε καμία ελπίδα επιτυχίας», ενώ αναφορικά με την πρόταση επιβολής τέλους στις καταθέσεις σημειώνει ότι «ακόμα και αν το μέτρο δεν εφαρμοσθεί, αφενός έχει καταφέρει ισχυρότατο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταθετών, οι οποίοι θα σπεύσουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους αλλού, οδηγώντας στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, και αφετέρου δημιουργεί κακό προηγούμενο για τους καταθέτες των άλλων αδύναμων οικονομικά χωρών, να πράξουν το ίδιο, οδηγώντας σε επικίνδυνους κλυδωνισμούς και αποσταθεροποίηση το σύνολο της ευρωζώνης».

«Το ύφος των διαβουλεύσεων με την Κύπρο και οι όροι που τίθενται από τους Ευρωπαίους δανειστές καταδεικνύουν ανησυχητική έλλειψη αλληλεγγύης, αναγκαίο στοιχείο και απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε δημοσιονομική, φορολογική, τραπεζική ακόμα και πολιτική εμβάθυνση των σχέσεων στην ΕΕ», καταλήγει ο αναλυτής.