Από τους πέντε με δέκα Γερμανούς που θα μπορούσαν να βρεθούν στην καγκελαρία μέσα στην επόμενη διετία – ίσως και πολύ νωρίτερα-  η Αναλένα Μπέρμποκ έχει, μαζί με άλλους δύο, τις περισσότερες πιθανότητες. Συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων – μαζί με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ- κατέχει αυτή την θέση την πλέον κατάλληλη στιγμή: όταν τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα χάνουν εκατομμύρια ψήφους οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 25% στην προτίμηση ψήφου, περισσότερο από όλα τα άλλα κόμματα με μοναδική εξαίρεση ίσως την κεντροδεξιά παράταξη της Άγγελα Μέρκελ CDU/CSU, η οποία σε κάποιες δημοσκοπήσεις προηγείται κατά μια ποσοστιαία μονάδα στην πρόθεση ψήφου.

Ads

Η βουλευτής στην Κάτω Σαξονία και ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής εξελέγη, μαζί με τον Χάμπεκ, τον Ιανουάριο του 2018 στην ηγεσία των Γερμανών Πρασίνων, στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Ανόβερο. Αμφότεροι θεωρείται ότι ανήκουν στην πτέρυγα των «ρεαλιστών» του κόμματος. Στην Μπούντεσταγκ από το 2013, η 38χρονη Αναλένα Μπέρμποκ θεωρείται ο άνθρωπος “της διπλανής πόρτας”, είναι αυθεντική και λαοφιλής. Παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών ζει με την οικογένειά της στο Πότσνταμ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε κοντά στο Ανόβερο της δυτικής Γερμανίας. Ως μαθήτρια φοίτησε για έναν χρόνο σε σχολείο της Φλόριντα στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο στο London School of Economics. Στη συνέχεια έκανε άσκηση στο Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου (BIICL). Το διάστημα 2005-2008 εργάστηκε στο γραφείο της Ελίζαμπεθ Σρέντερ, η οποία ήταν ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων από το 1994 ως το 2014.