Στο φόντο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι αλλά και με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους να γιγαντώνεται, την επίσημη πρώτη του κάνει την Πρωτοχρονιά το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (ECTC) της Europol. Θα έχει έδρα τη Χάγη και στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και τον εντοπισμό υπόπτων και δραστών.

Ads

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το νέο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (ECTC) της Europol καλείται να δώσει απαντήσεις στα ανοιχτά ακόμα ερωτήματα γύρω από τις μετακινήσεις περισσότερων από 5.000 μαχητών που έφυγαν από την Ευρώπη, πολέμησαν σε Συρία και Ιράκ και επέστρεψαν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικά χτυπήματα στις πατρίδες τους.

Κάπως έτσι άλλωστε οργανώθηκαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα. Αρκετοί από τους δράστες είχαν επιτρέψει από τη Συρία, ενώ τουλάχιστον δύο από αυτούς πέρασαν με τον μανδύα του πρόσφυγα τα σύνορα της Ευρώπης.

Το νέο κέντρο θα αντλεί τις πληροφορίες από το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, δηλαδή τη βάση δεδομένων της φύλαξης των συνόρων, στην οποία καταγράφονται ύποπτοι αλλά και δράστες.

Ads

Όπως εξηγεί στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής ΄Αξελ Φος «στο στόχαστρο της νέας υπηρεσίας θα βρίσκεται και η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την οποία θα συγκεντρώνονται πολύτιμες πληροφορίες σε μια νέα βάση δεδομένων. Στους στόχους της βρίσκεται ωστόσο και το εμπόριο όπλων. Οι αστυνομικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι πολλοί τρομοκράτες έχουν στη διάθεσή τους όπλα, όπως πιστόλια και χειροβομβίδες, τα οποία περνούν στην Δυτική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων».

Και μπορεί οι εθνικές αστυνομίες να έχουν τα στοιχεία στη διάθεση τους, όμως το πως θα οργανωθούν ώστε να ανταλλάσσουν δεδομένα με τη νέα ευρωπαϊκή αρχή, καθώς και το πως αυτή θα στελεχωθεί και θα χρηματοδοτηθεί, παραμένουν ερωτήματα με θολές απαντήσεις.

Ξεκάθαρη δεν είναι όμως και η απάντηση στο τι είναι όμως το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο; Είναι απλά μια αντίδραση σε όλα όσα συνέβησαν στο Παρίσι; Είναι μια καλοσχεδιασμένη ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας; Ή ίσως ένα ακόμη κέντρο που θα ενισχύσει την καταστολή;

Οψόμεθα από 1ης Ιανουαρίου.