Κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας αποφασίστηκε μετά τις αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες με τουλάχιστον 10 νεκρούς.  

Ads

Οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών θα διακόψουν τις συγκρούσεις από τις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα, Κυριακή, ενώ σημαντικό ρόλο στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης διαδραμάτισε η μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Χθες, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε μια βάση της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, σκοτώνοντας πέντε ανώτερα στελέχη της και κατόπιν άλλους δύο «στόχους», με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών να φθάσει τουλάχιστον τους εννέα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μπαράζ ρουκετών σε αντίποινα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, από το οποίο σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός πολίτης.

Ο Ο.Η.Ε. κάλεσε να αποκατασταθεί η ηρεμία το συντομότερο δυνατόν. «Είναι ζωτικό να υπάρχει αποκλιμάκωση τώρα, χωρίς καθυστέρηση», επεσήμανε ο απεσταλμένος του, Ρόμπερτ Σέρι.

Ads

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προέβη σε «μια σοβαρή κλιμάκωση εναντίον του λαού μας». Από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνοντας την πάγια ρητορική του ισραηλινού στρατού, εκπρόσωπός του κατέστησε τη Χαμάς υπεύθυνη «για κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα από τη Λωρίδα της Γάζας».