Το Ιράν ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργιεας (ΙΑΕΑ) την απόφασή του να αρχίσει την παραγωγή εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου.

Ads

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράν στην ΙΑΕΑ, Αλι Ασγάρ Σολτανιέχ «η επίσημη επιστολή του Ιράν για την έναρξη της παραγωγής εμπλουτισμένου κατά 20%ουρανίου που προορίζεται για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης έχει σταλεί στην ΙΑΕΑ. Σε αυτή την επιστολή καλέσαμε τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να είναι παρόντες στο εργοστάσιο (μπλουτισμού της Νατάνζ, αφού όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΙΑΕΑ».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ιράν, ο Σολτανιέχ υπογράμμισε ότι πέρασαν περισσότεροι από οκτώ μήνες από τότε που το Ιράν δήλωσε στον Γενικό Γραμματέα της ΙΑΕΑ ότι έχει ανάγκη από καυσίμα για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης και τέσσερις μήνες από τις διαπραγματεύσεις στη Βιένη για την πιθανή παροχή καυσίμου από τις μεγάλες δυνάμεις.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία άνοιξε την πόρτα στα βιομηχανικά κράτη και αυτή η πόρτα παραμένει ανοιχτή», συνέχισε ο Σολτανιέχ ζητώντας από τα κράτη να «αδράξουν την ευκαιρία και να περάσουν από την αντιπαράθεση στη συνεργασία».

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση του Ιράν να αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% δεν σημαίνει πως η χώρα έκλεισε την πόρτα σε μια ενδεχόμενη ανταλλαγή καυσίμων με τις μεγάλες δυνάμεις. Ο ίδιος τόνισε πως όταν επιτραπεί η παροχή καυσίμων στο Ιράν, η χώρα θα σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. «Την στιγμή που θα πάρουμε τα καύσιμα, θα διακόψουμε τον εμπλουτισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, άλλωστε δήλωσε πως «η πόρτα παραμένει ανοικτή για συνομιλίες για μια ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής καυσίμων χωρίς όρους με την ομάδα των Έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία)».

Το Ιράν απέρριψε τον Νοέμβριο πρόταση των Έξι για την αποστολή στη Ρωσία και τη Γαλλία της μεγαλύτερης ποσότητας ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει για την μετατροπή του σε καύσιμα που θα χρησιμοποιηθούν στον αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπονται κυρώσεις σε όσους προμηθεύουν με καύσιμα το Ιράν, προκειμένου να υποχρεώσει την Τεχεράνη να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμά της. Οι κυρώσεις στοχεύουν να εμποδίσουν τον εφοδιασμό της Τεχεράνης σε καύσιμα. Μολονότι το Ιράν είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, εισάγει το 40% των καυσίμων που χρειάζεται επειδή τα διυλιστήριά της δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου θα κατασκευάσει το Ιράν

Δέκα νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου σκοπεύει να κατασκευάσει το Ιράν μέσα στον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της χώρας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Η δήλωση του έρχεται μετά την ανακοίνωση ακολουθεί την ανακοίνωση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, για την έναρξη της παραγωγής εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Τεχεράνη είχε ανακοίνωση την κατασκευή των δέκα εργοστασίων, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει το χρονικό πλαίσιο.

Η απόφαση της Τεχεράνης είναι «μια ακόμη απόδειξη ότι το Ιράν εξαπατά τον κόσμο»

Η απόφαση της Τεχεράνης να παράγει πολύ εμπλουτισμένο ουράνιο είναι «μια ακόμη απόδειξη ότι το Ιράν εξαπατά τον κόσμο», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, καλώντας για την επιβολή «αποφασιστικών» κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Η κατάλληλη απάντηση είναι να ξεκινήσει μια σθεναρή εκστρατεία με αποφασιστικές και μόνιμες κυρώσεις κατά του Ιράν», δήλωσε ο Μπαράκ.

«Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα κλείσει τα μάτια της μπροστά στη σημασία μιας τέτοιας ανακοίνωσης», πρόσθεσε.