Η ύψωση της ουκρανικής σημαίας στο Σλαβιάνσκ και το Κραματορσκ εκτός από απροσδόκητη εξέλιξη ενδέχεται να αποτελέσει και σημείο καμπής στις συγκρούσεις των δυνάμεων του Κιέβου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, την ώρα που οι πρώτες κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ, ένα ακόμη προπύργιο των δεύτερων. Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου
Ο ουκρανικός στρατός μετά την ανακοίνωση του προέδρου, Πέτρο Ποροσνέκο, για επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, προέβη σε μια σειρά επιτυχημένων στρατηγικών κινήσεων: εξάλειψη θέσεων ανταρτών και ανάκτηση του ελέγχου μεγάλων εκτάσεων στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας.
Παρόλα αυτά, η πρόοδος των κυβερνητικών δυνάμεων ήταν αργή αν και σταθερή. Και τότε το Σάββατο το πρωί, οι αυτονομιστές ξαφνικά εγκατέλειψαν δύο από τις κύριες βάσεις τους – τις πόλεις που θριαμβευτικά κατέλαβαν πριν από τρεις μήνες και διατήρησαν ως σύμβολο της κυριαρχίας τους στην ανατολική Ουκρανία: Το Σαλβιάνσκ και το Κραματορσκ.
Η ανακατάληψη των πόλεων προβληματίζει τους αναλυτές, εάν θα αποτελέσει και σημείο καμπής για την έκβαση των συγκρούσεων.
Σύμφωνα με το BBC, οι αντάρτες φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι πολυπληθείς και να έχουν σημαντικές αποθήκες όπλων και στρατιωτικού υλικού. Κατέχουν , επίσης, αξιοσήμαντη έκταση εδαφών στα ανατολικά, παρά την απώλεια των δυο πόλεων. Τέλος, δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι να πέσει και ο τελευταίος.
Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πτώση του Σλαβιάνσκ μπορεί πράγματι να ήταν μια κρίσιμη καμπή.
Ακόμη και αν αυτό ήταν μια «τακτική υποχώρηση», όπως μερικοί ηγέτες των αυτονομιστών περιγράφουν, η λέξη κλειδί εδώ φαίνεται να είναι “υποχώρηση”.
Επιπλέον, οι λόγοι που δίνονται για την απόσυρση είναι σημαντικοί. Οι αντάρτες είπαν ότι απλά υπολείπονταν ανδρών και οπλισμού από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Πριν από την υποχώρηση, ο κύριος διοικητής των αυτονομιστών, Ιγκόρ Στρέλκοφ είπε ότι η ένταση της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων ήταν τέτοια με αποτέλεσμα «εμείς να έχουμε εξοντωθεί μέσα σε μια εβδομάδα, δύο εβδομάδες το πολύ».
Ο Στρέλκοφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν έδωσε την υποσχόμενη βοήθεια. «Η Ρωσία δεν θέλει να βοηθήσει, να επανενωθεί με τους ανθρώπους της. Μας θλίβει, αλλά δεν είχαμε καμία βοήθεια για τρεις μήνες», είπε. Κάλεσε επίσης τη Ρωσία να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ανακωχή ή να στείλει “ειρηνευτές” στην Ουκρανία.
Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν αυτά τα σχόλια «παραπληροφόρηση», και ένα τέχνασμα για να δικαιολογηθεί μια στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας. Σύμφωνα με Ουκρανικούς και Δυτικούς αξιωματούχους, η Μόσχα εξακολουθεί να αφήνει μαχητές και εξοπλισμό να περνούν μέσω των συνόρων στην Ουκρανία.
Ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη των συγκρούσεων φαίνεται ότι θα παίξει η στάση που θα κρατήσει το Κρεμλίνο. Μέχρι στιγμής, όμως έχει κρατήσει χαμηλούς τους τόνους. Αξιωματούχοι έχουν καταδικάσει την κλιμάκωση της βίας και έχουν ζητήσει εκ νέου κατάπαυση πυρός. Αλλά τίποτα περισσότερο.
Από την έναρξη των συγκρούσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι στηρίζει την εξέγερση, αν και δεν αμφισβητεί ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες αγωνίζονται στο πλευρό των ανταρτών.
Κάποιοι από αυτούς είναι οι ηγέτες τους, καθώς και ο ίδιος ο Στρέλκοφ κατάγεται από την Μόσχα. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι στην πραγματικότητα ένας πρώην Ρώσος αξιωματικός μυστικών υπηρεσιών του στρατού.
Η στάση της Ρωσίας μπορεί όμως, σύμφωνα με το BBC, να αλλάξει τις επόμενες ημέρες καθώς οι αντάρτες, μετά την ανασύνταξη στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, λένε ότι θα ξεκινήσουν την αντεπίθεση. Εάν η ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ και του Κραματορσκ ήταν εν τέλει κομβικό σημείο θα φανεί εν καιρό, όμως ο Ουκρανός Πρόεδρος, προειδοποίησε: «Τώρα δεν είναι η ώρα για εορτασμούς με πυροτεχνήματα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >