Ο αμερικανικός όμιλος Mattel ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι ανακαλεί παγκοσμίως 4,7 εκατομμύρια καθισματάκια-ριλάξ για βρέφη της μάρκας Fisher-Price, έπειτα από προειδοποίηση των αμερικανικών αρχών, οι οποίες επικαλέστηκαν τον θάνατο περίπου 30 βρεφών σε 10 χρόνια.

Ads

Βεβαιώνοντας ότι το προϊόν της είναι ακίνδυνο, η Fisher-Price “ανακοινώνει την εκούσια ανάκληση όλων των δειγμάτων από το καθισματάκι-ριλάξ για βρέφη ‘Rock ‘n Play Sleeper’ λόγω περιπτώσεων που αναφέρθηκαν θανάτου βρεφών ενώ βρισκόντουσαν στην κούνια αυτή νανουρίσματος (…) χωρίς να έχουν δεθεί”, γράφει η Fisher-Price στον λογαριασμό της στο Twitter, προσθέτοντας ότι η ανάκληση αυτή έγινε “σε συνεργασία” με την αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (Consumer Product Safety Commission, USCPSC).

Στις 5 Απριλίου, η USCPSC είχε εκδώσει προειδοποίηση για το προϊόν αυτό, επικαλούμενη τότε τον θάνατο 10 βρεφών από το 2015 “αφότου τα μωρά γύρισαν μπρούμυτα ή στο πλάι, καθώς δεν είχαν δεθεί” με τις ζώνες ασφαλείας που έχει το καθισματάκι-ριλάξ. Η Επιτροπή, σε συμφωνία με την Fisher-Price, καλούσε τους καταναλωτές να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν στον τρίτο μήνα των βρεφών ή “από την στιγμή που αρχίζει να μαθαίνει να γυρνάει”.

Χθες Παρασκευή, ο κατασκευαστής και η Επιτροπή ανακοίνωσαν εν τέλει την ανάκληση του προϊόντος, με την USCPSC να επικαλείται αυτήν τη φορά τον θάνατο “περισσότερων από 30 μωρών” από την κυκλοφορία στην αγορά του μοντέλου αυτού το 2009 και ζήτησαν από τους γονείς να σταματήσουν “αμέσως να το χρησιμοποιούν”.

“Εμμένουμε στο ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή. Ωστόσο λόγω περιστατικών που αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το προϊόν χρησιμοποιήθηκε χωρίς να γίνονται σεβαστές οι προειδοποιήσεις για την ασφάλεια και οι οδηγίες χρήσης, αποφασίσαμε εκουσίως να το ανακαλέσουμε”, επισημαίνει επίσης η Mattel, η μητρική εταιρεία της Fisher-Price, σε ανακοίνωσή της.

Τη Δευτέρα η ένωση προστασίας καταναλωτών Consumer Reports ανέφερε για το μοντέλο αυτό ότι εμπλέκεται, σύμφωνα με την ίδια, στον θάνατο “τουλάχιστον 32 βρεφών”. Την επομένη, η Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων (AAP) ζήτησε από την USCPSC να προχωρήσει στην ανάκληση του “Rock ‘n Play Sleeper”.