Ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του του 1967», σε απάντηση της ψήφισης του ισραηλινού νόμου που επιβάλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από κάθε αποχώρηση από την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Ads

«Με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού η ισραηλινή διοίκηση περιγελά ακόμη μια φορά το διεθνές δίκαιο που δεν υποτάχτηκε στα καμώματα της ισραηλινής κοινής γνώμης», επισημαίνει ο Ερεκάτ σε ανακοίνωσή του.

Ο Ερεκάτ υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο «υποχρεώνει το Ισραήλ να αποχωρήσει όχι μόνο από την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα υψίπεδα του Γκολάν αλλά από όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει από το 1967».

«Ο τερματισμός της κατοχής της γης μας δεν εξαρτάται και δεν μπορεί να εξαρτηθεί από οποιοδήποτε είδος δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο Ερεκάτ καταγγέλλοντας την «απόπειρα του Ισραήλ να καλύψει την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού ως μια εκδήλωση της ισραηλινής δημοκρατίας».

Ads

«Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας σε αυτό το νόμο θα πρέπει να είναι μια παγκόσμια αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του, του 1967 (που περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας) με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα πριν από οποιαδήποτε αποχώρηση από τα υψίπεδα του Γκολάν και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιβάλλοντας με αυτό τον τρόπο προαπατούμενα σε οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνευσης με τη Συρία και τους Παλαιστίνιους. Το σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε, πως αναμενόταν, με 65 ψήφους υπέρ και 33 κατά σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση από την Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε από βουλευτή του Λικούντ, το κόμμα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος πριν την εφαμοργή οποιασδήποτε συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση από οποιαδήποτε ισραηλινή περιοχή. Προβλέπει ωστόσο ότι το δημοψήφισμα δεν θα είναι απαραίτητο αν μια ευρεία πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120) ψηφίσει υπέρ μιας αποχώρησης από τα υψίπεδα του Γκολάν ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο ενδεχόμενων συμφωνιών με τη Συρία ή τους Παλαιστίνιους αντίστοιχα.

Ο Νετανιάχου «δεν επιθυμεί να αφήσει το Γκαζάρ στα χέρια της Χεζμπολάχ»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι δεν επιθυμεί να αφήσει το χωριό Γκαζάρ στα χέρια της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ μετά την απόφασή του να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από το βόρειο τμήμα του διχοτομημένου συρο-λιβανικού χωριού. «Πρόθεσή μου είναι να αποσυρθούμε από το βόρειο τμήμα του χωριού και να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα που θα εμποδίσει να δημιουργηθεί ένα κενό που θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να το εκμεταλλευτεί», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε μία λύση», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου είχε εξηγήσει νωρίτερα ότι η απόφαση απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων από το Γκαζάρ ήταν αποτέλεσμα της μεσολάβησης της ιταλικής κυβέρνησης. Υπογράμμισε το ρόλο που έπαιξε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ με στόχο να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. «Δεν θα είχαμε καταλήξει σε μία λύση σε αυτό το πρόβλημα χωρίς την παρέμβαση της Ιταλίας και υμών προσωπικά σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Νετανιάχου στον Φρατίνι, σύμφωνα με γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε πριν μία εβδομάδα την απόσυρση των στρατευμάτων της από το διχοτομημένο χωριό Γκαζάρ, τον έλεγχο του οποίου θα αναλάβει η δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (Finul).