Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, προχθες, αναφέρθηκε χθες μερίδα του Αλβανικού Τύπου, δίνοντας έμφαση στις συζητήσεις για τη Δυτική Βαλκανική και ειδικότερα για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο NOA γράφει, επικαλούμενο ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου ότι οι ΗΠΑ ενθάρρυναν την Αθήνα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και να προσφέρει τη συμβολή της στην κατεύθυνση της επίτευξης διαλόγου μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Το πρακτορείο αναφέρεται επίσης στην αναφορά του αμερικανού αντιπροέδρου στη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην έγκριση από τον ΟΗΕ του ψηφίσματος που προετοίμασαν η Ε.Ε. και η Σερβία, αλλά και στις δηλώσεις του για το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την περαιτέρω ενίσχυσή του, καθώς και στην υποστήριξη που εξέφρασε προς την ελληνική πρωτοβουλία για την ένταξη των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής στην Ε.Ε. μέχρι το 2014.

Επιπλέον, οι εφημερίδες Shqip και Γκαζέτα Σκιπτάρε, αναφερόμενες στο ίδιο θέμα, χρησιμοποιώντας διαφορετική διατύπωση και επικαλούμενες διπλωματικές πηγές, γράφουν ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η αμερικανική πλευρά στηρίζει το αίτημά της, σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, στο γεγονός ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, η κατάσταση στη Βαλκανική έχει σταθεροποιηθεί.

Ads

Στη συνέχεια τα δημοσιεύματα αναφέρονται στις υπόλοιπες θέσεις του αντιπροέδρου Μπάϊντεν, όπως μνημονεύονται και στο δημοσίευμα του NOA. Ο κ. Παπανδρέου, αναφέρει η Shqip, αναμενόταν να συναντηθεί με τον αλβανό ομόλογό του Μπερίσα, με αντικείμενα της συζήτησης, σύμφωνα με την ε/φ, διμερή θέματα, την κατάσταση στη Χειμάρρα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, περιφερειακά θέματα, καθώς και τη βοήθεια της Ελλάδας για την πραγματοποίηση ορισμένων έργων στην Αλβανία.

ΠΓΔΜ : Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ιβάνοφ

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου της ΠΓΔΜ στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας του παρεμποδίζεται από την Ελλάδα.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Koha αναφέρει ότι βάσει των στοιχείων της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας – πΓΔΜ το 2009 άγγιξε τα 729 εκατομμύρια δολάρια ενώ η Ελλάδα θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής στην πΓΔΜ.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται επίσης οι δηλώσεις του καθηγητή οικονομίας, κ. Μπάκι Κολέτσι, ο οποίος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της πΓΔΜ δήλωσε: «Θα ήταν καλύτερα εάν ο κ. Ιβάνοφ επικεντρώνονταν περισσότερο στα πολιτικά ζητήματα που έχει η ‘Μακεδονία’ με την Ελλάδα. Όπως φαίνεται, ο Πρόεδρος δεν γνωρίζει ότι ο νυν Πρωθυπουργός πούλησε τις πιο κερδοφόρες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, παραγωγής και κατασκευαστικές εταιρείες σε ελληνικές εταιρείες. Γι’ αυτό το λόγο είναι κωμικό να κατηγορεί την Ελλάδα για οικονομικό αποκλεισμό, όταν σε καθημερινή βάση υπάρχει τάση να ανοίγουν νέες εταιρείες με ελληνικό κεφάλαιο».

Ο κ. Κολέτσι έκρινε ότι η ομιλία του κ. Ιβάνοφ στον ΟΗΕ που είχε ως στόχο να κατηγορήσει την Ελλάδα για οικονομική παρεμπόδιση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια αμνηστία της κυβέρνησης Γκρούεβσκι για όλες τις αποτυχίες των οικονομικών σχεδίων. «Κανένας εκτός της χώρας δεν μπορεί να παρεμποδίσει την οικονομία ή να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, αυτό συμβαίνει μόνο όπου υπάρχουν αποτυχημένα σχέδια», τόνισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Κολέτσι.

Στο μεταξύ, χθες, η ΠΓΔΜ και η Συρία σύναψαν διπλωματικές σχέσεις, υπό το λεγόμενο συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το κοινό ανακοινωθέν για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο Σύρος ομόλογός του, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.