Στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Ads

Αναφορικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις κρίσεις αυτές, ο κ. Παπανδρέου είπε πως ο βασικός του ρόλος θα παραμείνει ως έχει και θα αφορά στην ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων.

Όσον αφορά τη λύση στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόταξε την πράσινη ανάπτυξη, καθώς –όπως είπε – μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο περιβάλλον, με τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής

Ads

H Ευρωπαϊκή Ένωση και έξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής κατέληξαν σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής,στη Μαδρίτη, στην πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου,.

Οι διαπραγματεύσεις,που διήρκεσαν σχεδόν τρία χρόνια, μεταξύ της ΕΕ από την μία πλευρά και της Κόστα Ρίκας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, της Νικαράγουας και του Παναμά από την άλλη, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία αν και δεν ορίζουν την ολοκληρωτική απελευθέρωση του εμπορίου καθώς διατηρούνται κάποιες ποσοστώσεις και δασμοί για προϊόντα όπως το ευρωπαϊκό γάλα σε σκόνη και το τυρί και οι μπανάνες της Κεντρικής Αμερικής. Όπως επισήμανε,τα τρία τέταρτα των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ ΕΕ και Κεντρικής Αμερικής αποτελούνται από αγροτικά προϊόντα .

Στις συνομιλίες αντιτάχθηκε η Γαλλία και πάνω από δέκα άλλες χώρες της ΕΕ που φοβούνται ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Λατινική Αμερική θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους αγρότες, ενώ απόντες από τη σύνοδο είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ,οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον,της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έκανε έκκληση προς τους ηγέτες να υποστηρίξουν ένα «ποιοτικό άλμα» προς όφελος των δύο περιοχών,ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ,ο Βέλγος Χέρμαν Βαν Ρόμπει,υπογράμμισε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές «υπερδιπλασιάστηκαν από το 1990» και η ΕΕ είναι ο πρώτος επενδυτής στη Λατινική Αμερική και ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της μετά τις ΗΠΑ.

Κατά τη σύνοδο, στην οποία λαμβάνει μέρος ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί και η ελληνική κρίση, με τον πρόεδρο του Περού Αλαν Γκαρσία να εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Ισπανία, που όπως είπε «έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες περιστάσεις σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση συγκλονίζει την Ευρώπη».