Αναφορές και στην Ελλάδα περιέχει το μανιφέστο του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που φέρει τον τίτλο «2083 – Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας». Εν τω μεταξύ, επεισοδιακή ήταν η μεταφορά του στα δικαστήρια, όπου οδηγήθηκε νωρίτερα.
Ads
Ο Μπρέιβικ χαρακτηρίζει γενοκτονία των Ελλήνων τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ σε κάποιο σημείο κάνει αναφορές στο Θουκυδίδη. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας Έλληνας βρίσκεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του Νέου Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών που αναφέρεται ότι ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2002. Στα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται δυο Βρετανοί, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος, ένας Σέρβος αλλά και ο ίδιος.
Ο Μπρέιβικ καλεί τις οργανώσεις ανά τον κόσμο που μοιράζονται μαζί του κάποιες κοινές αρχές, να «στρατολογήσουν και να ισχυροποιήσουν δυνάμεις, για να φτάσουν σε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης». Για το σκοπό αυτό, καλεί στην Ελλάδα, τα ακόλουθα κόμματα και οργανώσεις:
- Ελληνικό Μέτωπο
- Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό
- Πατριωτική Συμμαχία
- Χρυσή Αυγή
- Περιοδικό Αντεπίθεση-Μέτωπο Νεολαίας
Τέλος, σε άλλο σημείο του μανιφέστου του, ο Μπρέιβικ αναφέρεται σε όσους θεωρεί «προδότες» στην Ευρώπη. Στην κατηγορία «Προδότες Α» συγκαταλέγονται πολιτικοί ηγέτες, διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ, βιομήχανοι κ.ά. Στους «Προδότες Β κατηγορίας» συμπεριλαμβάνονται μαρξιστές πολιτικοί και υπέρμαχοι του πολυπολιτισμού. Σύμφωνα με τον Μπρέιβικ, στην Ελλάδα βρίσκονται 11.312 «Προδότες Α και Β κατηγορίας», που υποστηρίζει ότι πρέπει να τιμωρηθούν με θανατική ποινή και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Επεισοδιακή η μεταφορά του στον ανακριτή
Κατά τη μεταφορά του Μπρέιβικ στο δικαστήριο όπου διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσής του, νεαροί άντρες επιτέθηκαν φραστικά στον 32χρονο, φωνάζοντάς τον προδότη και χτυπώντας το αυτοκίνητο που τον μετέφερε. Έτσι, τον ανάγκασαν να μπει στο κτήριο των δικαστηρίων από την πίσω πόρτα. «Όλοι εδώ τον θέλουν νεκρό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ένας από τους τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που χτυπούσαν το αυτοκίνητο του Μπρέιβικ. Ο διαδηλωτής αυτός δεν έδωσε το όνομά του στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι η μέγιστη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί στη Νορβηγία, σύμφωνα με το παρόν σύστημα, είναι κάθειρξη 21 ετών.
Οι εισαγγελείς είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι θα ζητούσαν κατά την ακροαματική διαδικασία να τεθεί ο Μπρέιβικ υπό προσωρινή κράτηση για μία πρώτη περίοδο οκτώ εβδομάδων, η οποία μπορεί να παραταθεί. Πρόκειται για το διπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό που αποφασίζεται συνήθως. Ο δικαστής αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα την απόφασή του.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος δράστης «είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Γκήαρ Λίπσταντ. Ο κ. Λίπσταντ δήλωσε ότι ο πελάτης του θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του στο δικαστήριο. «Στο μυαλό του, έχει την αίσθηση ότι αυτό που έκανε δεν έχει τίποτε το αξιόμεμπτο» πρόσθεσε ο Λίπσταντ στο δημόσιο δίκτυο NRK.
Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο Αντερς Φρίντενμπεργκ ανακοίνωσε επισήμως ότι η επιχείρηση που διεξήχθη στο ανατολικό τμήμα του Όσλο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς δεν βρέθηκε καμία εκρηκτική ουσία, ενώ όπως είπε, «οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι». Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο δράστης του μακελειού δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.
Ο διοικητής της αστυνομίας της Νορβηγίας, Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι υποτίθεται πως την ώρα της επίθεσης θα έπρεπε να βρίσκεται αστυνομικός στο νησί Οτόγια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν έχει διευκρινιστεί που ακριβώς βρισκόταν. Επιπλέον ενημέρωσε ότι Βρετανός εμπειρογνώμονας θα βοηθήσει τις νορβηγικές Αρχές για τη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες τουλάχιστον 93 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, τόνισε ότι η νορβηγική αστυνομία ανταλλάσσει πληροφορίες διαμέσου του δικτύου της Interpol. Εκπρόσωπος της νορβηγικής αστυνομίας δήλωσε, πάντως, ότι δεν έχει ζητηθεί η διενέργεια ξεχωριστής έρευνας σε κάποια άλλη χώρα.
Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, καθώς δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχε και συνεργό. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος. Επιπλέον, στο αντισλαμικό μανιφέστο που δημοσίευσε αναφέρει ότι είναι μέλος του τάγματος των Ναϊτών, που όπως λέει επανιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2002. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη αναφέρει ότι είναι δύο Βρετανοί, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Έλληνας, ένας Ρώσος, ένας Νορβηγός και ένας Σέρβος, χωρίς όμως να τους κατονομάζει.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται αλλά δεν κατονομάζει το Associated Press, δηλώνουν ότι είναι ενήμεροι για συχνές συνομιλίες το τελευταίο διάστημα μέσω διαδικτύου ατόμων που ισχυρίζονται ότι ανήκουν στο τάγμα των Ναϊτών ιπποτών, στο οποίο αναφέρεται μέσα από το μανιφέστο του ο Μπρέιβικ. Επίσης υποστήριξαν ότι ερευνούν τη βασιμότητα των πληροφοριών που θέλουν τον Μπρέιβικ και άλλα άτομα που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο να έχουν συναντηθεί στο Λονδίνο, το 2002.
Σχεδίαζε τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού σύμφωνα με δημοσίευμα
Ο 32χρονος που κατηγορείται για τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 93 άνθρωποι, είπε στην αστυνομία ότι σκόπευε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Aftenposten. Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι ο συλληφθείς κατά την ανάκρισή του υποστήριξε ότι σκόπευε να σκοτώσει την Μπρούντλαντ κατά την επίσκεψή της στο νησί νωρίτερα την Παρασκευή, αλλά ότι καθυστέρησε. Η Μπρούντλαντ διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες, μεταξύ του 1981 και του 1986. Είχε εκφωνήσιε ομιλία στο νησί Ουτόγια πριν την άφιξη του Μπρέιβικ.
Σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα που φέρεται ότι συνδέεται με τον συλληφθέντα, η πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται «δολοφόνος της χώρας».
Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα
Ενός λεπτού σιγή κράτησαν σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός, η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας και χιλιάδες πολίτες, στη μνήμη των νεκρών της επίθεσης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >