Το γεγονός πως η Τουρκία αποφάσισε να μην επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, προκάλεσε αρχικά αντιδράσεις. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωνε πριν από 5 μέρες πως «περιμένουμε από όλους τους εταίρους μας να επιβάλουν κυρώσεις».
Μπορεί λοιπόν η στάση της Τουρκίας να κατακρίθηκε από τη Δύση, ωστόσο φαίνεται πως τελικά βγαίνει κερδισμένη, καθώς κατάφερε να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Συνεχίζει να πουλά όπλα στην Ουκρανία (μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2), ενώ ταυτόχρονα δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη σημερινή συνάντησή του στη Μόσχα με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξήρε την «ισορροπημένη» στάση της Τουρκίας, λέγοντας πως «η Άγκυρα δεν συμμετέχει στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρεί ισορροπημένη θέση ανάμεσα στις δυο χώρες». Επίσης, αύριο ο τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί το Κίεβο.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που κατάφερε να φέρει σε άμεση επαφή τις δύο πλευρές. Στις 10 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμιου ενδιαφέροντος τριμερής συνάντηση στην Αττάλεια, μεταξύ Τσαβούσογλου, Λαβρόφ και Κουλέμπα.
Ακόμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε το τελευταίο διάστημα επαφές με δυτικούς αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον επισκέφθηκε στην Άγκυρα. Σήμερα επίσης, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ακόμη, ενδεικτικό του ρόλου της Τουρκίας είναι το γεγονός πως σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει την ύπαρξη ενός προσχέδιου συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων, επισημαίνεται πως αυτό περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
Η Τουρκία λοιπόν αναβαθμίζει τον ρόλο της, έπειτα από ένα διάστημα ιδιαίτερα αποδοτικής εξωτερικής πολιτικής, λαμβάνοντας το ρόλο του εξισορροπούντος μεσολαβητή. Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, δήλωνε πριν λίγες μέρες στο Tvxs.gr, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν: «Η Τουρκία ήθελε να δείξει πως δεν είναι μια διεκδικητική δύναμη αλλά παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στην “επίθεση ειρήνης” που προσπαθεί να υλοποιήσει ο Ερντογάν στο διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >