Αποτελεί θησαυρό από μόνο του. Πόσο μάλλον όταν στα αμπάρια του βρίσκονται εγκλωβισμένα χρυσό, κοσμήματα και πολύτιμα μέταλλα αξίας από 4 έως 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας Σαν Χοσέ ή «το Άγιο Δισκοπότηρο των ναυαγίων, όπως έχει χαρακτηριστεί, που εντοπίστηκε από τις αρχές της Κολομβίας. 

Ads

Το Σαν Χοσέ, φορτωμένο χρυσάφι, ασήμι, πετράδια και κοσμήματα βυθίστηκε πριν από 300 χρόνια, τον Ιούνιο του 1708 από βρετανικό πολεμικό, στα ανοιχτά της Καρταχένα. Το πολύτιμο φορτίο του προερχόταν από τις αποικίες της Νότιας Αμερικής και προοριζόταν για τον βασιλιά της Ισπανίας. Ο πλούτος που έκρυβε στα αμπάρια του θα χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσει τον Πόλεμο της Διαδοχής εναντίον των Βρετανών και των συμμάχων τους. 

Οι αρχές της Κολομβίας εντόπισαν το ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας. Την ανακάλυψη επιβεβαίωσε το Σάββατο μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος. 

«Σπουδαία νέα! Βρήκαμε την γαλέρα Σαν Χοσέ. Πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές, αν όχι η μεγαλύτερη όπως λένε κάποιοι, υποθαλάσσια ανακάλυψη στην ιστορία της ανθρωπότητας» έγραψε χαρακτηριστικά. 

Ads

image

image

Οι κολομβιανές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει την ακριβή θέση του ναυαγίου. Ο πρόεδρος της χώρας πάντως προανήγγειλε τη δημιουργία μουσείου στην Καρταχένα. 

Για το ναυάγιο υπήρξε μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και μιας αμερικανικής εταιρείας που υποστήριξε ότι είχε ανακαλύψει την περιοχή που είχε χαθεί το Σαν Χοσέ. Πάντως το 2011 δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η γαλέρα αποτελεί ιδιοκτησία της Κολομβίας.