Η ολλανδική αστυνομία διέλυσε τα οδοφράγματα της φιλοπαλαιστινιακής κινητοποίησης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (UvA) την Τετάρτη, επιτιθέμενη στους διαδηλωτές που είχαν ορκιστεί να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι το ίδρυμα να διακόψει κάθε δεσμό με το Ισραήλ.

Ads

Οι φοιτητές είχαν νωρίτερα στήσει οδοφράγματα από γραφεία, φράχτες, ξύλινες παλέτες και τούβλα, ενώ χρησιμοποίησαν πυροσβεστήρες για να κρατήσουν την αστυνομία σε απόσταση.

Η αστυνομία τους χτύπησε με κλομπ και χρησιμοποίησε σαρωτή εδάφους (με μπουλντόζα) για να γκρεμίσει τα οδοφράγματα, σπάζοντας τα μέσα σε λίγα λεπτά.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στους στενούς δρόμους έξω από την πανεπιστημιούπολη φώναζαν «ντροπή σας!» καθώς η αστυνομία τους έσπρωχνε μακριά από το χώρο, σύροντας πολλούς διαδηλωτές στο έδαφος δια της βίας.

Την Τρίτη, η αστυνομία είχε συλλάβει 169 άτομα μετά από βίαιες συγκρούσεις καθώς εκκαθάριζε μια παρόμοια διαμαρτυρία σε άλλο χώρο του UvA.

Οι φοιτητές στην ολλανδική πρωτεύουσα έχουν ενταχθεί σε ένα κύμα καθιστικών διαμαρτυριών και άλλων δράσεων σε πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, μετά από μεγαλύτερης κλίμακας αναταραχές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

EPA/RAMON VAN FLYMEN
EPA/RAMON VAN FLYMEN
EPA/RAMON VAN FLYMEN
EPA/RAMON VAN FLYMEN