Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί αμφιβάλλουν για το εάν η Ρουμανία διαθέτει το «ανάστημα» να ηγηθεί το επόμενο εξάμηνο της ‘Ενωσης. Οι διενέξεις κυβέρνησης και προέδρου έχουν πλήξει το γόητρο της χώρας.
Κανείς στην ΕΕ δε φαίνεται ευτυχής με το γεγονός ότι από Ιης Ιανουαρίου του 2019, τα ηνία της εξάμηνης προεδρίας αναλαμβάνει η Ρουμανία. Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην κυριακάτικη die Welt, εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι «δεν έχει αντιληφθεί σε όλο το φάσμα, τι σημαίνει να προεδρεύει στην ΕΕ». Μια δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις στη ρουμανική κυβέρνηση.
«Πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους»
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε ότι η Ρουμανία είναι από τεχνικής πλευράς καλά προετοιμασμένη για το επόμενο εξάμηνο. «Αλλά για μια συνετή δράση χρειάζεται ετοιμότητα να ακούει κανείς προσεκτικά τους άλλους και να έχει τη σταθερή διάθεση να μην θέτει ως προτεραιότητα τις δικές της υποθέσεις». Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ανοιχτά στη ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Βιορίτσα Ντατσίλα και τον φιλοευρωπαίο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις. «Η χώρα δεν μπορεί να εμφανίζεται στην Ευρώπη ως μια συμπαγής ενότητα. Χρειάζεται να έχει εσωτερικοπολιτικά ένα κοινό μέτωπο για να προωθήσει κατά τη διάρκεια της προεδρίας της την ενότητα της Ευρώπης».
Οι αντιδράσεις ήρθαν υπό μορφή κοινής ανακοίνωσης του υπουργού Εξωτερικών Τέοντορ Μαλεσκάνου και του υπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα Τζορτζ Τσιάμπα. «Το Βουκουρέστι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με όλους τους θεσμούς χωρίς να μεταφέρει προς τα έξω τις διαφορές απόψεων μέσα στην εσωτερική της πολιτική. Επιπλέον η ρουμανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο της ως ουδέτερου διαμεσολαβητή. Η προεδρία στην ΕΕ δεν θα πρέπει να πολιτικοποιείται».
«Να μην γίνονται οι εντάσεις αέρας στα πανιά των επικριτών»
Στήριξη στη ρουμανική κυβέρνηση έσπευσαν να δώσουν πολλοί ρουμάνοι ευρωβουλευτές και πολιτικοί. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μιχάι Φίφορ, κατηγόρησε μάλιστα ορισμένους εκπροσώπους της ΕΕ ότι «συνεχίζουν να θεωρούν τη Ρουμανία έθνος δεύτερης κατηγορίας». Ο Νταν Ντουνγκάσιου, εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Ρουμανίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν την προεδρία της χώρας. «Ωστόσο, οι εντάσεις με τις Βρυξέλλες γίνονται αέρας στα πανιά των επικριτών της ΕΕ, όπως έγινε και με τις διαφωνίες ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Πολωνία με την ΕΕ».
Η Ρουμανία αναλαμβάνει από την Αυστρία για πρώτη φορά την προεδρία από τότε που έγινε μέλος της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια των 6 μηνών καλείται να συμβάλει στην εύρεση συμβιβασμών ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή πρόκληση, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Πηγή: Deutsche Welle
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >