Αμετάβλητο στο 1,25% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου που συνεδρίασε την Πέμπτη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Σε συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, που ακολούθησε της ανακοίνωσης για το επιτόκιο, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ διατήρησε κλειστά τα «χαρτιά» του αναφορικά με την περαιτέρω νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υπογράμμισε πως «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

Ads

Ειδικότερα, αποφασίστηκε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας χρηματοδότησης, τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν στο 1,25%, 2% και 0,50% αντίστοιχα.

Ωθούμενος κυρίως από τις ανατιμήσεις του πετρελαίου, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιταχύνθηκε στο επίπεδο του 2,8% τον Απρίλιο, έναντι 2,7% το Μάρτιο, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο σχετικές ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat και υπενθυμίζει την καταστατική υποχρέωση της ΕΚΤ, σχετικά με τη διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα πλησίον, αλλά πάντως χαμηλότερα του 2%.

Λόγω των ισχυρών αυτών πληθωριστικών πιέσεων, οικονομολόγοι αναμένουν μία νέα αύξηση ως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Ads

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ κράτησε κλειστά τα «χαρτιά» του πάντως, αναφορικά με την περαιτέρω νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την πορεία του πληθωρισμού, επί του οποίου, όπως σημείωσε, υπάρχουν πιέσεις ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των πετρελαϊκών τιμών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι το μείζον στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η προώθηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. «Υπήρξα σαφής στο μήνυμά μου περί δημοσιονομικής προσαρμογής. Αφορά σε όλες τις χώρες και βεβαίως και στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τρισέ απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου.

«Κλειδί για την αξιοπιστία» παραμένει η συνεπής προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η δουλειά. να προωθηθεί το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Τρισέ, προσθέτοντας πως «Η αναδιάρθρωση δεν είναι στα “χαρτιά”. Αυτό όμως που είναι, είναι η προώθηση του προγράμματος και η επίτευξη το ταχύτερο δυνατόν πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να αποκατασταθεί η σχέση της χώρας με τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές».

Ο Τρισέ καλωσόρισε, τέλος, τη συμφωνία μεταξύ Πορτογαλίας και ΔΝΤ-ΕΕ για την οικονομική στήριξη της χώρας.