Αμετανόητος για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε στην διάρκεια της χούντας στην Αργεντινή(1976-1983), εμφανίστηκε στη δίκη του ο πρώην πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού, Αλφρέδο Αστίς, που έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο «ξανθός άγγελος του θανάτου».

Ads

Ο 58χρονος Αστίς και άλλοι 16 πρώην αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού δικάζονται για τις δολοφονίες αντιπάλων του στρατιωτικού καθεστώτος, πραγματικών και υποτιθέμενων, στη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού. Περίπου 5.000 αντιφρονούντες, αντίπαλοι του καθεστώτος και αθώοι πέρασαν από τη σχολή, με μόλις 100 από αυτούς να είναι επιβεβαιωμένο ότι κατάφεραν να επιζήσουν.

Ο Αστίς, κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Νέστορ Κίρχνερ ότι πίεσε το ανώτατο δικαστήριο να προσαγάγει πρώην στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διέψευσε επίσης τις δολοφονίες που του αποδίδονται, περιλαμβανομένων αυτών των Γαλλίδων καλογραιών Αλίς Ντομόν και Λεονί Ντικέ, αλλά και της Ασούκενα Βιγιαφλόρ, ιδρυτικού μέλους της οργάνωσης Μητέρες της Πλατείας Μαΐου.

«Η καταδίκη μου βρίσκεται ήδη εγγράφως στα γραφεία σας», δήλωσε με στόμφο ο Αστίς, στο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι όποιος συμμετέχει στην «καταδίωξή του, θα πληρώσει για τα εγκλήματά του». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Ads