Αμετάβλητα στο 1,5% διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην τελευταία συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Τρισέ. Από 1η Νοεμβρίου, επικεφαλής της ΕΚΤ αναλαμβάνει ο Ιταλός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.
 

Ads

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, ο Γάλλος βετεράνος τεχνοκράτης αναμένεται πάντως να προαναγγείλει μείωση του κόστους δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους, εν μέσω πιέσεων προς την ΕΚΤ να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας, τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους αλλά και οι φόβοι για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
 
Ο κ. Τρισέ κατηγορήθηκε ότι άλλαζε εύκολα θέσεις για πολύ σημαντικά θέματα, με αποτελέσμα οι πράξεις του να διαψεύδουν τα λεγόμενα του, αν και οι συνθήκες στην Ευρωζώνη τα δύο τελευταία χρόνια είναι πολύ δύσκολες και προφανώς απαιτούν και τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Στο επίκεντρο της κριτικής είναι και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, το οποίο προκάλεσε και τις παραιτήσεις των Γερμανών «γερακιών», Άξελ Βέμπερ και Γιούργκεν Σταρκ. Ο κ. Βέμπερ θεωρείτο ο επικρατέστερος διάδοχος του Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ.