Οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ ακόμα και αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί επέλθουν σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού της χώρας.

Ads

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς, ο οίκος Standard & Poor’s (S&P) θα είναι ο πρώτος που θα ρίξει την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας, για πρώτη φορά, κάτω από το ανώτερο επίπεδο, στο επίπεδο ΑΑΑ.

Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poor’s, Fitch, Moody’s) ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες πως ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ δεν οφείλεται μόνο στο χρέος αλλά και στο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο υπολογίζεται στο 9,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις S&P, Moody’s και Fitch η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα περικοπών ύψους 4 τρισ. δολαρίων έτσι ώστε η αμερικανική οικονομία να αποφύγει την υποβάθμιση. Ωστόσο, λόγω της διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο άμεσο μέλλον, θεωρείται απίθανη η εφαρμογή μίας τόσο σκληρής οικονομικής πολιτικής που θα υποθήκευε το πολιτικό μέλλον του σημερινού Αμερικανού ηγέτη, Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

Ο μεγαλοεπενδυτής της αγοράς ομολόγων Μοχάμεντ Ελ Εριάν εκτιμά σε άρθρο του στη Huffington Post πως η αξιολόγηση των ΗΠΑ «θα παραμείνει εξαιρετικά ευάλωτη» το προσεχές διάστημα ακόμα και με μια συμφωνία για το χρέος.

Το ενδεχόμενο της υποβάθμισης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είναι περισσότερο πιθανό από κάθε άλλη φορά. Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας στο επίπεδο ΑΑΑ δεν θα επιβαρύνει μόνο το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, αλλά θα προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, επηρεάζοντας και την ευρωπαϊκή οικονομία.