Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο είχε σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν μετά από αρκετό καιρό που οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν μεγάλη ψυχρότητα ενώ οι συνομιλίες τους αναμενόταν να επικεντρωθούν στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και στη λήξη, στις 26 Σεπτεμβρίου, του προσωρινού και μονομερούς τερματισμού της κατασκευής εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Ads

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως ελπίζει σε πρόσωπο με πρόσωπο ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων που θα μπορούσαν να αρχίσουν πριν τον τερματισμό του μορατόριουμ που έχει τεθεί για τους εβραϊκούς οικισμούς και το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ γραφείο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια μοναδικής έκτασης απειλή ως προς την ασφάλειά του και υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις κατά του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι “έφτασε η ώρα” για άμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και θέμα την ειρηνευτική διαδικασία.

Πάντως, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Μπ. Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ, Λίμορ Λιβνάτ, δήλωνε σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό ότι «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: η ανέγερση νέων κατοικιών θα επαναληφθεί στην Ιουδαία-Σαμάρεια (Δυτική Όχθη) αμέσως μετά την προβλεπόμενη εκπνοή του παγώματος» στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ads

Ο Νετανιάχου επέβαλε το Νοέμβριο, ύστερα από αμερικανικές πιέσεις, 10μηνο πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προκειμένου να προωθήσει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους.

Κάλεσμα σύνεσης προς Ισραήλ από 5 χώρες της Ε.Ε.

Εν το μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας κάλεσαν το Ισραήλ να μεταβάλει την πολιτική του απέναντι στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση Νετανιάχου- Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, το Ισραήλ επαναπροσδιόρισε τους κανόνες για τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας, χαλαρώνοντας κάποιους από τους περιορισμούς στην εισαγωγή αγαθών.

Οι πέντε υπουργοί «υπογραμμίζουν την ανάγκη μίας σημαντικής μεταβολής πολιτικής, η οποία θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη ρύθμιση της κατάστασης στη Γάζα, σύμφωνα με την απόφαση 1.860 του ΣΑ του ΟΗΕ», που επιτάσσει την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και την ελεύθερη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέρει κείμενο της ιταλικής διπλωματίας. Οι πέντε προσθέτουν πως ευελπιστούν ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση θα τεθούν σύντομα σε εφαρμογή».

Επίσης, οι υπουργοί δηλώνουν ότι αποδέχονται την πρόσκληση του ισραηλινού ομολόγου τους Άβιντγκορ Λίμπερμαν να επισκεφθούν την περιοχή, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί μία «σημαντική ευκαιρία» για να διαπιστώσουν εάν εφαρμόζονται τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ισραηλινή κυβέρνηση, σημειώνει από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν ιδιαίτερα κακή εποχή μετά και τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικού του Ισραήλ όσο και ανώτατου αξιωματούχου του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμιν Νετανιάχου, με τις οποίες απέρριπταν το ενδεχόμενο να ζητήσει συγνώμη το Ισραήλ για την επίθεση του στρατού του στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, σκοτώνοντας 9 Τούρκους ακτιβιστές σε διεθνή χωρικά ύδατα.

«Το Ισραήλ έχει μπροστά του δύο δρόμους:είτε να ζητήσει συγγνώμη, είτε να αποδεχθεί τα ευρήματα μιας διεθνούς επιτροπής που ερευνά το γεγονός, ειδάλλως η Τουρκία θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ» δήλωνε χθες ανυποχώρητος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παρόλα αυτά, η τουρκική κυβέρνηση δεν σχολίασε επισήμως τις δηλώσεις του υπουργού της, αλλά ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι τα λεγόμενα του κ. Νταβούτογλου «παρερμηνεύθηκαν». Υποστήριξε δε ότι ο κ. Νταβούτογλου είπε πως οι σχέσεις με το Ισραήλ «δεν θα βελτιωθούν» αν δεν ζητήσει συγγνώμη. Οι τουρκικές εφημερίδες δεν διαθέτουν μαγνητοφωνημένες τις επίμαχες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, ενώ η κυβέρνηση που τις έχει αρνείται να τις δώσει στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το γραφείο του κ. Νταβούτογλου, οι όροι της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ περιγράφηκαν στη διάρκεια μυστικής συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον ισραηλινό υπουργό Βιομηχανίας Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ.

Σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε παράλογη τη φαινομενική ετοιμότητα του Ισραήλ να απομονωθεί περισσότερο, βυθίζοντας περαιτέρω τις σχέσεις του με τη χώρα που ήταν ο μόνος μουσουλμάνος σύμμαχός του. «Δεν έχουν πολλούς φίλους στην περιοχή» δήλωσε ο Γκιούλ. «Τώρα φαίνεται ότι θέλουν να απαλλαγούν από τη σχέση με την Τουρκία» προσέθεσε.

Το 21% των εβραϊκών οικισμών είναι σε γη Παλαιστινίων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ισραηλινή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’tselem, οι ισραηλινοί έποικοι και οι οργανώσεις τους ελέγχουν σχεδόν το 42% της γης της Δυτικής Όχθης, παρότι η οικοδομημένη περιοχή με τους εβραϊκούς οικισμούς καλύπτει μόλις το 1% του εδάφους. Η έκθεση αυτή για την Ισραηλινή Εποικιστική Πολιτική στη Δυτική ‘Οχθη επισημαίνει ότι για την κατάληψη της γης, αυτοί που ευθύνονται για τον ισραηλινό οικισμό, «επεξεργάστηκαν το διεθνές δίκαιο, την τοπική νομοθεσία, τις εντολές του ισραηλινού στρατού με τρόπο ενορχηστρωμένο, κυνικό, ακόμη και εγκληματικό».

Η οργάνωση B’tselem υπογραμμίζει ότι διασταύρωσε στοιχεία της Πολιτική Διοίκηση για τη Δυτική Όχθη με αεροφωτογραφίες και ανακάλυψε ότι το 21% των εβραϊκών οικισμών χτίστηκε σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη. Η έκθεση της B’tselem βασίζεται σε επίσημες κρατικές αναφορές και έγγραφα, μεταξύ αυτών του στρατού και χαρτών της Πολιτικής Διοίκησης ενώ το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης που κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, απάντησε ότι δεν θα υπάρξει απάντηση από τις αρχές στην έκθεση “εξαιτίας του πολιτικού της χαρακτήρα“.