Στο Τελ Αβίβ έφτασε το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ. Αναμένεται να μεταβεί απευθείας στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης προκειμένου να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του κ. Κέρι στην Κωνσταντινούπολη, σε κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον τούρκο ομόλογό του, Αχ. Νταβούτογλου, υπογράμμισε τη σημασία της αποκατάστασης της σχέσης Τουρκίας-Ισραήλ.

Ads

Πάντως, σημείωσε, ότι δεν είναι η Ουάσινγκτον αυτή που θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
 
 «Θέλουμε αυτή η σχέση, που είναι σημαντική για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και μάλιστα κρίσιμη για την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία, να επιστρέψει στην ομαλότητα», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως οι μεγάλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με το Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, όμως ξεκαθάρισε πως η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. «Δεν είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος».
 
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είναι προσηλωμένος στη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας παρά το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή περιπλέκεται από τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο στο Ιράν.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις τερματίστηκαν το Σάββατο στο Καζακστάν χωρίς να αρθεί το αδιέξοδο. Δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες.

Ads

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Κέρι στην Τουρκία πραγματοποιείται περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο Ομπάμα μεσολάβησε προκειμένου να επιτευχθεί μια προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, οι σχέσεις των οποίων είχαν κλονιστεί μετά τη δολοφονία 9 τούρκων πολιτών, κατά την εισβολή ισραηλινών καταδρομέων σε στολίσκο που επιχειρούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.