Δεν αναγνώρισαν διπλωματικά οι ΗΠΑ το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, όργανο των εξεγερμένων στη χώρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του εκπροσώπου του Μαχμούντ Τζιμπρίλ στο Λευκό Οίκο. «Νόμιμο και αξιόπιστο» το χαρακτήρισαν ωστόσο. Τουλάχιστον έξι εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στην Τρίπολη, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στη Λιβύη και το Αφγανιστάν.

Ads

Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσε η αμερικανική προεδρία, ο σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια, Τομ Ντόνιλον, είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το Συμβούλιο «νόμιμο και αξιόπιστο συνομιλητή (που εκπροσωπεί το) λαό της Λιβύης». Σε συνέντευξή του στο CNN την Πέμπτη, ο Μ. Τζιμπρίλ είχε δηλώσει ότι ανέμενε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τους λίβυους εξεγερμένους ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Ο Τ. Ντόνιλον ωστόσο, περιορίστηκε στο να επαναλάβει τη θέση του Αμερικανού προέδρου ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι «έχει απολέσει τη νομιμότητά του» και «θα όφειλε να εγκαταλείψει την εξουσία αμέσως». Επιπλέον, ο αμερικανός σύμβουλος επαίνεσε την προσπάθεια του Συμβουλίου να υπάρξει μια «πλουραλιστική μετάβαση σε μια δημοκρατική οδό στη Λιβύη».

Δύο στόχους είχε η επίσκεψη του Μ. Τζιμπρίλ στην Ουάσινγκτον. Την αναγνώριση των εξεγερμένων από τις ΗΠΑ και την αποδέσμευση μέρους των δισεκατομμυρίων δολαρίων των λιβυκών πόρων που έχουν ‘παγώσει’ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά την αιματηρή καταστολή της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση Καντάφι. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, Ντόνιλον και Τζιμπρίλ συζήτησαν «το πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμαχία μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη βοήθεια» στο Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις τόσο για την επίσημη αναγνώριση του Συμβουλίου όσο και για την χρηματοδότηση των εξεγερμένων, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη να διατεθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της «σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης» στη Λιβύη και για τα λειτουργικά κόστη του Συμβουλίου, αλλά οι μηχανισμοί για κάτι τέτοιο είναι ακόμα υπό εξέταση.

Ads

Μετά τη συνάντηση Ομπάμα και Ράσμουσεν, οτελευταίος είπε σε ανακοίνωσή του ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις σε Λιβύη και Αφγανιστάν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συνασπισμού με τη σημαντική υποστήριξη καναδικών και ευρωπαϊκών δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις δυο αυτές χώρες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται εναντίον των αμάχων.

Για κατασκοπεία κατηγορούν οι εξεγερμένοι της Λιβύης τους πέντε Γάλλους υπαλλήλους της εταιρείας Secopex.

«Το βράδυ της 11ης Μαΐου οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας της Βεγγάζης έλαβαν εντολή να σταματήσουν μια ομάδα πέντε Γάλλων οι οποίοι προέβαιναν σε αθέμιτες ενέργειες και έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ελεύθερης Λιβύης», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, αναφερόμενο στο θάνατο, την Πέμπτη, ενός Γάλλου πρώην αλεξιπτωτιστή και διευθυντή μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, και η σύλληψη τεσσάρων υπαλλήλων του. «Οι άνδρες αυτοί ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και λίγο καιρό» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Αναφορικά με το θάνατο του 47χρονου Πιερ Μαρζιαλί, ο Συμβούλιο υποστηρίζει ότι «δυστυχώς χτυπήθηκε κατά λάθος αφού προσπάθησε να αντισταθεί» και ότι υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι 5 Γάλλοι να είχαν στρατολογηθεί ως «κατάσκοποι για το καθεστώς του Καντάφι», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ την ίδια υπόνοια είχαν εκφράσει επίσης δύο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι ο Μαρζιαλί ίδρυσε το 2003 την εταιρία “στρατηγικής και επιχειρησιακής υποστήριξης” Secopex, με έδρα το Καρκασόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Με ανακοίνωσή της η εταιρία ανέφερε ότι ο διευθυντής και οι υπάλληλοί της ήταν «σε επαφή» με τους εξεγερμένους που είχαν ζητήσει «υποστήριξη» στον τομέα της εκπαίδευσης και της παροχής υλικών, βεβαιώντας ότι ο Μαρζιαλί σκοτώθηκε «κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου, ενώ έβγαινε από ένα εστιατόριο μαζί με τους συνεργάτες του, από τους οποίους δεν έχουμε καμία είδηση».

Απέρριψε ωστόσο τις κατηγορίες για κατασκοπεία ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ρομπέρ Ντιλά, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν.

Όσον αφορά στην κατάσταση στη Λιβύη, έπειτα από τρεις μήνες σφοδρών μαχών, οι εξεγερμένοι ελέγχουν μέρος του ανατολικού τμήματος της χώρας ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι την πρωτεύουσα Τρίπολη και σχεδόν ολόκληρη την δυτική Λιβύη.