«Συγγνώμη» ζήτησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για τα περιφρονητικά σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα για τοι πρόσωπο του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, με αφορμή δηλώσεις του περί τζιχάντ εναντίον της Ελβετίας, λόγω της απόφασης της δεύτερης να απαγορεύσει την ανέγερση μιναρέδων στα εδάφη της.

Ads

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε κάνει παραλληλισμό με την περυσινή ομιλία του Μουαμάρ Καντάφι στα Ηνωμένα Έθνη, διάρκειας μίας ώρας και 35 λεπτών, λέγοντας πως: «Μου θύμησε μία ημέρα του Σεπτεμβρίου, μία από τις πιο αξιομνημόνευτες συνεδρίασεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που μπορώ να θυμηθώ. Πολλά λόγια και πολλά χαρτιά, και όχι απαραίτητα πολύ νόημα» είπε ο Κρόουλι.

Εκ των υστερών ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι τα σχόλιά του για τον Καντάφι δεν αποτελούσαν προσωπική επίθεση, ενώ κάλεσε τη Λιβύη και την Ελβετία να εργαστούν μαζί για την επίλυση των διαφορών τους.

Ωστόσο, τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την οργή της Λιβύης, η οποία μέσω του πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον, ξεκαθάρισε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι δεν εννοούσε τη διεξαγωγή ένοπλου αγώνα όταν κάλεσε προ ημερών σε τζιχάντ κατά της Ελβετίας. Αλλά ήταν ένα κάλεσμα σε εμπορικό και οικονομικό εμπάργκο κατά της ευρωπαικής χώρας.

Ads

«Κατανοώ ότι τα προσωπικά μου σχόλια εξελήφθησαν ως προσωπική επίθεση στον πρόεδρο», δήλωσε δήλωσε από τη μεριά του ο Π.Τζ Κρόουελι, τονίοντας πως τα σχόλια του δεν αντικατοπτρίζουν την αμερικανική πολιτική και δεν είχαν σκοπό να πλήξουν τον ηγέτη της Λιβύης.