Άδοξο τέλος είχε το «μπαϊράκι» που επιχείρησε να σηκώσει η Κομισιόν εναντίον της Amazon για φοροδιαφυγή εκ μέρους αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εταιρεία απέκτησε αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της φοροδιαφεύγοντας.

Ads

Με την παραπάνω απόφαση, το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανέτρεψε εκείνη που είχε λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 η οποία υποχρέωνε την Amazon να πληρώσει στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου μη καταβληθέντες φόρους ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Τότε, η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε δηλώσει: «Το Λουξεμβούργο παρείχε παράνομα φορολογικά οφέλη στην Amazon με αποτέλεσμα σχεδόν τα 2/3 των κερδών της να μη φορολογούνται. Με άλλα λόγια επετράπη στην Amazon να πληρώσει 4 φορές λιγότερο φόρο απ’ ό,τι οι υπόλοιπες ντόπιες εταιρείες που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανόνες. Κάτι το οποίο είναι με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις παράνομο. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να παρέχουν επιλεκτικά φορολογικά οφέλη σε πολυεθνικούς ομίλους έναντι των υπόλοιπων εταιρειών».

Αντίθετα το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Αmazon απολάμβανε ειδική ευνοϊκή φορολογική συμφωνία από το Λουξεμβούργο το 2006.

Ads

Το θέμα προέκυψε από τις αποκαλύψεις Luxleaks το 2014, ότι τόσο η Amazon όσο και εκατοντάδες άλλες πολυεθνικές εταιρείες απολάμβαναν επί χρόνια
τέτοιου είδους ευνοϊκές συμφωνίες από τις αρχές του Λουξεμβούργου οι οποίες τους επέτρεπαν την αποφυγή καταβολής φόρων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα κέρδη που είχαν αποκτήσει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι πολυεθνικές είχαν θυγατρικές εταιρείες στο Λουξεμβούργο στις οποίες μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ευνοϊκές συμφωνίες που απολάμβαναν καθιστούν τη φορολόγησή τους εκεί μηδαμινή.

Για το δικαστήριο ωστόσο «η Κομισιόν δεν απέδειξε επαρκώς νομικά ότι υπήρξε αδικαιολόγητη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ευρωπαϊκής θυγατρικής του ομίλου Amazon».

Είναι η δεύτερη φορά που το γενικό δικαστήριο της ΕΕ ανατρέπει απόφαση της Βεστάγκερ για φοροαποφυγή πολυεθνικής. Πέρυσι είχε απαλλάξει την Apple από την πληρωμή αντίστοιχων μη καταβληθέντων φόρων ύψους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.

Για την ιστορία, πρόσφατα αποκαλύφθηκε  ότι η Amazon δεν πλήρωσε ούτε σεντ φόρο στην Ευρώπη, παρά την κερδοφορία – ρεκόρ που είχε εν μέσω πανδημίας.