Νέα στοιχεία σχετικά με το θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση στη Γαλλία, ύστερα από φαγητό που κατανάλωσε σε εστιατόριο του Μπορντό, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας γαλλικά ΜΜΕ.

Ads

Η Le Parisien αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος “Tchin Tchin wine bar”, παραδέχτηκε ότι πέταξε μερικές σαρδέλες από την παρτίδα γιατί δεν μύριζαν καλά, κάτι που ανέφεραν κι άλλα γαλλικά ΜΜΕ.

«Ομολογώ ότι είχα μια παρτίδα σαρδέλες και όταν άνοιξα έπρεπε να πετάξω μερικές που είχαν έντονη μυρωδιά. Οι υπόλοιπες φαίνονταν καλές για να σερβιριστούν στους πελάτες. Είμαι συντετριμμένος για αυτούς τους πελάτες αν αποδειχθεί ότι αρρώστησαν στο μπαρ μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το wine bar έχει κλείσει με απόφαση των γαλλικών αρχών καθώς διεξάγονται έρευνες μετά την δηλητηρίαση από τοξίνη αλλαντίασης τουλάχιστον 12 ανθρώπων. Όλα τα θύματα είχαν φάει όλα σαρδέλες σε σπιτική κονσέρβα την περασμένη εβδομάδα στο συγκεκριμένο μαγαζί, μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου.

Ads

Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού επιβεβαίωσαν «μια πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας διατήρησης» των κονσερβοποιημένων προϊόντων, ανακοίνωσε ο Τιερί Τουζέ, αναπληρωτής διευθυντής. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σερβιρίστηκαν εννέα βάζα, που αντιπροσώπευαν περίπου 25 πιθανούς καταναλωτές.

«Ο εστιάτορας επιβεβαίωσε ότι όταν άνοιξαν τα βάζα, υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και δεν υπήρχε κενό», υπογράμμισε ο Τιερί Τουζέ. Η νομαρχία απαγόρευσε στον διευθυντή την παραγωγή νέων προϊόντων «μέχρι νεοτέρας» και διέταξε «ενδελεχή καθαρισμό» του bar-restaurant, το οποίο παρέμεινε κλειστό.

Οι πιθανές κατηγορίες

Εάν και μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί καταγγελία και δεν έχει ξεκινήσει νομική έρευνα, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά. «Εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για τη συντήρηση των τροφίμων και ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παρέμβασης στα εν λόγω τρόφιμα και της “ζημίας που παρατηρήθηκε στα θύματα”, η εισαγγελία θα μπορεί να ασκήσει δίωξη για ακούσιες επιθέσεις κατά της ζωής», επιβεβαιώνει η δικηγόρος Anna Caresche, στην Le Parisien.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα δικαστήρια θα μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη στον εστιάτορα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» ή/και «ακούσια τραύματα». Στη συνέχεια, ο εστιάτορας θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη και πρόστιμο 45.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Σε περίπτωση «προφανώς εσκεμμένης παραβίασης», η ποινή αυτή μπορεί να είναι έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «μια σειρά από πρόστιμα που προβλέπονται στον Κώδικα Καταναλωτή ή σε συγκεκριμένα κείμενα που ισχύουν για τους εστιάτορες», συνεχίζει η Caresche. Τα δικαστήρια θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν «απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και διαχείρισης εστιατορίου», εξηγεί.

Πολλά τα ερωτήματα

Σημαντικά είναι τα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις που φαίνεται ότι υπήρξαν στη διάγνωση τόσο της 32χρονης Ελληνίδας που έχασε τη ζωή της αλλά και των άλλων πελατών του εστιατορίου Tchin Tchin Wine Bar που νόσησαν, σύμφωνα ξανά γαλλικά ΜΜΕ.

Ο ιστότοπος sudouest.fr εξηγεί σε άρθρο του ότι η Ελληνίδα που πέθανε με τόσο τραγικό τρόπο μετά από την επίσκεψή της στο εν λόγω εστιατόριο με τον άνδρα της (ο οποίος νοσηλεύεται επίσης με αλλαντίαση), είχε πάει στα επείγοντα νοσοκομείων στο Μπορντό και το Παρίσι, χωρίς ωστόσο οι γιατροί να εντοπίσουν την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων της.

Μάλιστα, διέγνωσαν «μια μορφή λαρυγγίτιδας» και της είπαν ότι μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο, χωρίς καμία υποψία ή ένδειξη για αλλαντίαση. Το ζευγάρι επέστρεψε στο Παρίσι το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς τα συμπτώματά της επέμεναν πήγε ξανά στα επείγοντα, αυτή τη φορά στο νοσοκομείο Bégin στο Παρίσι.

Ακόμα και μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης πάντως δεν είχαν ταυτοποιηθεί ορισμένοι πελάτες του εστιατορίου που μπορεί να κατανάλωσαν το προβληματικό πιάτο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο θέτει το εύλογο ερώτημα: θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο γρήγορα τα πράγματα;