Εκρηκτικό παρέμεινε και εχθές το βράδυ το κλίμα στο Αλγέρι και τις περισσότερες επαρχίες της Αλγερίας, με τους διαδηλωτές να έχουν κατακλύσει τους δρόμους και να συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας. Από τις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους δύο διαδηλωτές.Αφορμή για την έκρηξη στάθηκαν οι νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, που έρχονται να προστεθούν στις συνθήκες ανεργίας, ακρίβειας και καταπίεσης που επικρατούν στη χώρα.

Ads

«Φέρτε μας ζάχαρη!» φώναζαν νεαροί διαδηλωτές στο προάστιο Rouiba, ενώ σε πολλές πόλεις οι αγανακτισμένοι Αλγερινοί άναβαν φωτιές σε κυβερνητικά κτίρια, ταχυδρομεία, αστυνομικά τμήματα και επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα βίαιες είναι οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην ιστορική συνοικία El Bab-Oued του Αλγερίου, όπου έχουν στηθεί οδοφράγματα και οι φωτιές σε αυτοκίνητα, μαγαζιά και λάστιχα καίνε από την Τετάρτη, όταν και ξεκίνησαν οι ταραχές.

Η αλγερινή κυβέρνηση επιστράτευσε μεγάλο αριθμό Μ.Α.Τ. που εχθές περιφρούρησαν τα τζαμιά του Αλγερίου και στη συνέχεια αντιμετώπισαν τους νεαρούς διαδηλωτές με ειδικούς εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνου.

Οι λόγοι που έβγαλαν τους νέους στους δρόμους, έχουν να κάνουν με «τη βαθιά αγανάκτησή τους για την κυρίαρχη ελίτ και την απουσία πολιτικών ελευθεριών, καθώς και με πιο άμεσες ανησυχίες τους για το κόστος διαβίωσης και την ανεύρεση στέγης και δουλειάς», όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του BBC.

Ads

Το νέο έτος έφερε στην Αλγερία σοβαρότατες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής όπως η ζάχαρη, το γάλα, το αλεύρι και το λάδι, κάτι που εντάσσεται στο διεθνές κύμα ανατιμήσεων που έχει οδηγήσει τις τιμές των τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ και απειλεί με υποσιτισμό τους περισσότερους φτωχούς του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα κιλό ζάχαρης κοστίζει σήμερα 150 δηνάρια, από 70 που είχε πριν από λίγους μήνες.

«Φοβάμαι πως η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κοινωνιολόγος Mohammed Saib Musette, «είναι μεταδοτικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τι συμβαίνει στην Τυνησία».

Οι περισσότερες εκτιμήσεις πάντως αποκλείουν την γενίκευση των αναταραχών μιας και οι μνήμες του εμφυλίου πολέμου στην Αλγερία είναι νωπές. Όπως σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Mohamed Lagab «χωρίς κάποια κοινωνική ή πολιτική δύναμη πίσω από τις διαδηλώσεις, είναι αρκετά δύσκολο να κρατήσει ένα αυθόρμητο κίνημα».

Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι της μεσογειακής χώρας φαίνεται πως πεινάνε και πως η μοναδική τους εναλλακτική λύση είναι η διαφυγή προς την Ευρώπη, όπου αντιμετώπιση και οι ευκαιρίες που θα βρουν δεν είναι και τόσο καλύτερες. «Έχουν δίκιο αυτά τα νέα παιδιά» λέει η Αμάρα Ουράμπ, που κατοικεί στο El Bab-Oued, «Δεν έχουν δουλειές, δεν έχουν σπίτια, δεν έχουν βίζα και τώρα δεν έχουν ούτε καν γάλα ή ψωμί».

Δύο νεκροί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων

Από τις χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές. Πρόκειται για ένα 18χρονο και έναν 32χρονο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελ Χαμπάρ, ο 18χρονος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ακρίβειας, στην περιοχή Μσίλα, 300 χλμ νοτιοανατολικά του Αλγερίου. Ο νεαρός σκοτώθηκε όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν εισέλθει στο ταχυδρομείο και στο γραφείο της υπονομαρχίας του Εϊν Λάχντζελ, κοντά στη Μσίλα.

Την ίδια στιγμή ιατρική πηγή αναφέρει ότι ο 32χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Μπου Σμάιλ, μια μικρή πόλη που βρίσκεται 50 χλμ δυτικά του Αλγερίου, όταν δέχτηκε στο πρόσωπο του μια βομβίδα δακρυγόνου.

Από την πλευρά του, ο αλγερινός υπουργός Εσωτερικών Ντάχου Ουλντ Κάμπλια επιβεβαίωσε τους δύο θανάτους και ανακοίνωσε ότι ακόμη 400 έχουν τραυματιστεί, από τους οποίους οι 300 είναι αστυνομικοί. Ωστόσο για τον 18χρονο, ο Ντάχου Ουλντ Κάμπλια υποστήριξε ότι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ επιχειρούσε να εισβάλει σε αστυνομικό τμήμα, ενώ για τον 32χρονο υποστήριξε ότι τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Διαβάστε επίσης:
Η επερχόμενη πείνα: Οι τιμές-ρεκόρ του φαγητού και ένας κόσμος «σε κίνδυνο»
Τυνησία: Το «οικονομικό θαύμα» του ΔΝΤ πλήττεται από μαζική ανεργία και φτώχεια