Το Al Jazeera καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει τις δραστηριότητες του ενημερωτικού δικτύου στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την ως «εγκληματική πράξη» και προειδοποιώντας ότι η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου είναι αντίθετη προς το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως τόνισε σε επίσημη ανακοίνωση του.

Ads

«Το Al Jazeera Media Network καταδικάζει έντονα και καταγγέλλει αυτήν την εγκληματική πράξη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βασικό δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες. Το Al Jazeera επιβεβαιώνει το δικαίωμά του να συνεχίσει να παρέχει ειδήσεις και πληροφορίες στο παγκόσμιο κοινό του», ανέφερε ο ειδησεογραφικός οργανισμός την Κυριακή, και διαβεβαιώνει στη συνέχεια ότι «η άμεση στόχευση και η δολοφονία δημοσιογράφων από το Ισραήλ, οι συλλήψεις, ο εκφοβισμός και οι απειλές δεν θα αποτρέψουν το Al Jazeera από τη δέσμευσή του για κάλυψη της επικαιρότητας», την ώρα που περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ψήφισε ομόφωνα το κλείσιμο της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ, λίγες εβδομάδες μετά την υπερψήφιση νόμου από το ισραηλινό κοινοβούλιο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο ξένων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια του πολύμηνου πολέμου στη Γάζα. Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ Σλόμο Κάρι γνωστοποίησε ότι υπέγραψε τις εντολές κατά του Al Jazeera, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ.

Η αστυνομία εισέβαλε την Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Al Jazeera στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ κατάσχοντας τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του περιεχομένου του καναλιού, όπως κάμερες, μικρόφωνα, διακομιστές και φορητούς υπολογιστές, καθώς και εξοπλισμό ασύρματης μετάδοσης και κινητά τηλέφωνα.

Ads

Τον Απρίλιο, ο Νετανιάχου είχε πει ότι θα δράσει αμέσως για να σταματήσει τη λειτουργία του καναλιού στο Ισραήλ, ειδικά από τη στιγμή που το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που παρέχει στην κυβέρνηση εξουσίες να κλείνουν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα που θεωρούνται πως αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Τιμ Ντόσον, δήλωσε από το Λονδίνο ότι είναι μια εντελώς οπισθοδρομική και γελοία απόφαση, αφού το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης είναι κάτι που κάνουν τα αυταρχικά καθεστώτα.

«Το Ισραήλ καταβάλει πολλές προσπάθειες να πείσει πως είναι δημοκρατία και η ιδέα ότι μπορεί απλώς να κλείσει έναν διεθνή ραδιοτηλεοπτικό φορέα σημαντικής φήμης και ιστορίας είναι φρικτή», πρόσθεσε ο Ντόσον.