Ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που θα διεξαγόταν απόψε το βράδυ στο Αννόβερο, ακυρώθηκε και το στάδιο εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας υπήρχε «ισχυρή απειλή». Πηγές από την αστυνομία έκαναν λόγο για «ύποπτο αντικείμενο» εντός γηπέδου. Λίγο αργότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως έξω από το γήπεδο εντοπίστηκε και ένα τροποποιημένο σε ασθενοφόρο όχημα με εκρηκτικά, ωστόσο αυτή η πληροφορία τελικά δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα. Σύμφωνα με με το Γερμανικό Πρακτορείο DPA, που επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, υπήρχαν ενδείξεις για «απειλή επίθεσης», η οποίες έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Σημειώνεται πως οι αρχές απέκλεισαν και το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, λόγω ενός δεύτερου ύποπτου πακέτου.

Ads

«Είχαμε συγκεκριμένες ενδείξεις ότι κάποιος μέσα στο στάδιο είχε σκοπό να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας της πόλης Φόλκερ Κλούβε και μίλησε για «συγκεκριμένη κατάσταση κινδύνου για όλο το Ανόβερο, ενώ από την ηλεκτρονική τοπική Hannoversche Allgemeine Zeitung μεταδόθηκε ότι στο στάδιο εντοπίστηκαν «ύποπτα» άτομα. Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, σημείωσε πως δεν επιβεβαιώνονται όσα μεταδίδουν γερμανικά μέσα για εκρηκτικά σε όχημα έξω από το στάδιο του Αννόβερου, ενώ υπογράμμισε πως στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια σύλληψη υπόπτου. 

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Ντε Μεζιέρ, δήλωσε ότι η απόφαση για την ακύρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα ήταν αναγκαία, καθώς υπήρξαν πληροφορίες, οι οποίες έκαναν λόγο για μία «ισχυρή απειλή». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πληροφορίες προήλθαν από πηγή του εξωτερικού. Ο Ντε Μεζιέρ ανέφερε ακόμη ότι δεν σκοπεύει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση, διότι αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες ή να δυσχεράνουν το έργο των αρχών.

Τον αγώνα θα παρακολουθούσαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης. Η γερμανική ομοσπονδία – σε συμφωνία με την κυβέρνηση – είχαν αποφασίσει την κανονική διεξαγωγή του αγώνα προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς την Γαλλία.

Ads

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και η εκκένωση του συναυλιακού χώρου «TUI-Arena», χωρητικότητας 14.000 ατόμων, λίγο πριν την έναρξη μιας συναυλίας. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη απειλή για τον συναυλιακό χώρο ή αν η εκκένωση ήταν προληπτικό στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας. Εξάλλου τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε πολλά σημεία του Αννόβερου, με την αστυνομία να ζητά από τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, ενώ διεξάγονται έλεγχοι σε πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

«Η ασφάλεια έχει πάντα προτεραιότητα. Είναι ένας φόβος που έχει πάντα κανείς. Εμπιστεύομαι την αστυνομία ότι έλαβε εδώ την σωστή απόφαση. Όταν υπάρχει μία κατάσταση κινδύνου, πρέπει να γίνονται τέτοια βήματα» δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Στέφαν Σόστοκ, αναφερόμενος στα δύο περιστατικά.

Νωρίτερα, ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε άνδρες και οι δύο γυναίκες που είχαν συλληφθεί την Τρίτη το πρωί στο Άλσντορφ, κοντά στο Άαχεν, ως ύποπτοι για διασύνδεση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο ότι τα άτομα σχετίζονται με τις επιθέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ είχε ανακοινώσει ότι «κανείς από τους συλληφθέντες δεν είναι εκείνος που ελπίζαμε ότι θα μπορούσε να είναι», αναφερόμενος στον Σαλά Αμπντελσλάμ, ο οποίος αναζητείται ως ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι και, κατά πληροφορίες, κρυβόταν στην περιοχή του Άαχεν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για το Έγκλημα Χόλγκερ Μουνχ δήλωσε την Τρίτη στην Die Welt πως ακραίοι ισλαμιστές έχουν στο στόχαστρό τους δυτικούς στόχους, μεταξύ των οποίων και την Γερμανία και τόνισε ότι δεν υπάρχει «λήξη συναγερμού» για τη χώρα. Αποκάλυψε δε ότι κατά το παρελθόν απετράπησαν έντεκα επιθέσεις. «Υπάρχει μια απειλή που πρέπει κανείς να πάρει στα σοβαρά, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένα σχέδια επιθέσεων». τόνισε.