Οι βουλευτές στον Παναμά ακύρωσαν χθες Τετάρτη τον εξαιρετικά αντιδημοφιλή νόμο που ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα, καταφέρνοντας πλήγμα στη «φιλική προς τις επιχειρήσεις» πολιτική του μεγιστάνα προέδρου της χώρας, Ρικάρντο Μαρτινέλι.

Ads

Ο νόμος, που επέτρεπε σε εργοδότες να απολύουν όποιους εργαζόμενους απεργούν και να προσλαμβάνουν αντικαταστάτες τους εν μέσω απεργιών, αλλά και καταργούσε την υποχρεωτική καταβολή οφειλομένων σε συνδικάτα, προκάλεσε διαδηλώσεις και επεισόδια με τουλάχιστον δύο νεκρούς και περίπου 30 τραυματίες τον Ιούνιο, όταν είχε εγκριθεί.

Η ανάκληση εντάσσεται σε ένα περιεκτικό νομοσχέδιο που επίσης ανακαλεί τις αλλαγές στη νομοθεσία που απάλειφε την ανάγκη για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου για την εκτέλεση μεγάλων δημοσίων έργων.

Προσωπικότητες και οργανώσεις που μάχονται για το περιβάλλον εξέφραζαν φόβους ότι η νομοθεσία θα γινόταν ο τρόπος να επιτραπεί η έναρξη λειτουργίας τεράστιων ορυχείων χαλκού, με στήριξη του Μαρτινέλι, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Ads

Ο μεγιστάνας Μαρτινέλι που έχει επικριθεί για υπερσυγκέντρωση της εξουσίας και πολύ σκληρή συμπεριφορά αρχικά αντιστεκόταν σε κάθε προσπάθεια να ανακληθούν οι νόμοι, αλλά τελικά παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος.

Διαβάστε σχετικά:
Γενική απεργία στον Παναμά μετά τις συγκρούσεις αστυνομικών-απεργών
Θάνατος απεργού και ομηρία αστυνομικών στο Παναμά