Ακυρώνεται η συμφωνία μη ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, την ίδια στιγμή που η δεύτερη θα διεξάγει σήμερα μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Ads

Την συμφωνία για την πρόληψη κάθε ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει η Βόρεια Κορέα, με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας σε μήνυμά του προς το νοτιοκορεατικό στρατό να προειδοποιεί για άμεση επίθεση αν η Νότια Κορέα παραβιάσει τα σύνορα στην Κίτρινη Θάλασσα, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την ίδια στιγμή, το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας θα διεξάγει σήμερα ανθυποβρυχιακά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας σε θαλάσσια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Τα ναυτικά γυμνάσια επικεντρώνονται στον πιο έγκαιρο και ακριβή εντοπισμό ενδεχόμενων διεισδύσεων βορειοκορεατικών υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας. Τα γυμνάσια, ξεκινούν λίγες ημέρες αφότου οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους και με την Πιονγκγιάνγκ να έχει διακόψει «κάθε επαφή» με τη Σεούλ.

Ads

Αναλυτές λένε ότι αν και καμιά από τις δυο πλευρές δεν μοιάζει έτοιμη να κηρύξει πόλεμο, υπάρχει κίνδυνος για νέα επεισόδια, ειδικά στην διεκδικούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.

Η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων διεθνούς έρευνας, σύμφωνα με την οποία το νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο Cheonan βυθίστηκε όταν χτυπήθηκε από βορειοκορεατική τορπίλη, παρασύροντας στο θάνατο 46 ναυτικούς.