Το διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε παράνομη τη συμφωνία Μουζαλα και Ντε Μεζιέρ για περιορισμένο αριθμό οικογενειακών επανενώσεων προσφύγων το μήνα.
To Διοικητικό Δικαστήριο στο Βισμπάντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (ΒΑMF), έκρινε ότι βάσει της συμφωνίας του Δουβλίνου πρέπει να τηρείται το χρονικό όριο των έξι μηνών για την επανένωση των οικογενειών προσφύγων.
Η απόφαση εξεδόθη μετά από προσφυγή ανηλίκου από τη Συρία. Σύμφωνα με προσωρινή διαταγή, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (ΒΑMF) θα πρέπει να εγγυηθεί ότι οι γονείς και τα τρία αδέλφια θα πρέπει να μεταφερθούν από την Ελλάδα στη Γερμανία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017.
Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση, η οποία ασχολείται το δύσκολο θέμα των καθυστερήσεων της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα νομικά επιχειρήματα οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είναι η PRO ASYL αλλά και άλλων παρόμοιων οργανώσεων στην Ελλάδα και τη Γερμανία.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (ΒΑMF) είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση, ενώ δεν διαθέτει πλέον κάποιο άλλο ένδικο μέσο για την προσβάλει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Η συμφωνία
Τον Μάιο του 2017 έγινε γνωστό ότι μετά από πίεση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των οικογενειακών επανενώσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 70 άτομα το μήνα. Σχετική επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, η οποία γνωστοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2017, πιστοποιεί τον σχετικό περιορισμό.
Σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης μετά από γραπτό ερώτημα της βουλευτού του κόμματος η Αριστερά Ούλα Γιέπκε, προκύπτει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (ΒΑMF) από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Αυγούστου 2017 συμφώνησε σε 4.560 περιπτώσεις μετάβασης μελών οικογενειών προσφύγων στη Γερμανία. Ωστόσο μέχρι το τέλος Αυγούστου μόνο 221 άτομα είχαν μεταφερθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 4.339 πρόσφυγες που έχουν το δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ελλάδα. Στην πλειονότητά τους κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ ενώ το 60% αυτών είναι ανήλικα παιδιά.
Μοιραίες συνέπειες για τις οικογένειες
Ο χωρισμός των οικογενειών σε μερικές περιπτώσεις έχει μοιραία αποτελέσματα. Όπως πιστοποιεί η οργάνωση Refugee Support Aegean (RSA), πολλά μέλη οικογενειών πέθαναν την περίοδο που η οικογένεια παρέμενε χωρισμένη διότι δεν είχαν πρόσβαση σε απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που μόνο στη Γερμανία θα μπορούσε να τους παρασχεθεί.
Το Διοικητικό Δικαστήριο τώρα, επικαλούμενο και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διαπιστώνει ότι όσοι χρήζουν προστασίας έχουν το δικαίωμα της τήρησης των χρονικών ορίων που θέτει η συμφωνία του Δουβλίνου. Η μη ορθή τήρηση των χρονικών ορίων παραβιάζει το δικαίωμα του αιτούντος. «Μια διάσπαση των μελών μιας οικογένειας που πρέπει να μετοικήσει δεν προβλέπεται ούτε από το γερμανικό ούτε από το ευρωπαϊκό δίκαιο», δηλώνει ο συνήγορος του αιτούντος Τζόναθαν Λόισνερ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >