Στην μικρή πόλη Grou της επαρχίας Friesland γιόρταζε χτες ο Sint Piter, μια παραλλαγή του γνωστού Sinter Klaas (Αγίου Βασίλη) με τους μαύρους υπηρέτες Zwarte Piet. Στην προκειμένη περίπτωση αλλάζει το όνομα του αγίου, αλλά το ρατσιστικό έθιμο παραμένει ζωντανό στο πρόσωπο και το όνομα των υπηρετών του, που στο Grou αποκαλούνται  Swarte Pyt.

Ads

Μικρό group ακτιβιστών της ομάδας “Stop Blackface” οργάνωσε διαμαρτυρία ενάντια στο ρατσιστικό έθιμο. Η αστυνομία δεν περιφρούρησε την διαδήλωση, όπως είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές μικροσυμπλοκές της διαμαρτυρίας με κατοίκους της περιοχής και με άτομα της εταιρίας security που πήρε το ρόλο της αστυνομίας.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=LUeDfa_FLeY]

Στον δρόμο της επιστροφής, ένας από τους διαδηλωτές έχασε τις αισθήσεις του με αποτέλεσμα να χρειαστεί τις πρώτες βοήθειες. Φίλοι του από το group τον βοήθησαν να αναπνεύσει, ενώ στο στόμα του είχε αφρούς. Δεν είναι ακόμη σαφές αν ήταν καρδιακό επεισόδιο ή κρίση επιληψίας. Η αναπνοή του ήταν βαριά αλλά ανέπνεε. Στην κλήση για βοήθεια, έφτασε πρώτη η τοπική αστυνομία, η οποία ανάγκασε το group να αποχωρήσει και τον ξάπλωσε στο έδαφος. Ενώ ήταν στο έδαφος, του έκαναν εκείνοι απινίδωση ακόμη κι όταν έφτασαν τα δύο ασθενοφόρα με το εξειδικευμένο προσωπικό. Λίγα λεπτά αργότερα ανακοίνωσαν το θάνατό του.

Ads

Στα social media ήταν κάτι που τράβηξε την προσοχή ρατσιστών, που το βρήκαν σαν καλή ευκαιρία για να κάνουν χαρούμενες δηλώσεις μίσους για το θάνατο του άτυχου διαδηλωτή.