Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης καταγγέλλει πως υφίσταται βασανιστήρια στη φυλακή και εκφράζει φόβο για τη ζωή του.

Ads

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον Ιλντάρ Ντάντιν σε τρία χρόνια φυλάκιση τον Δεκέμβριο του 2015 για μια σειρά διαμρτυριών που είχε κάνει. Η ποινή του μειώθηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση όταν εκδικάστηκε η έφεσή του.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία χαρακτηρίζουν τον Ντάντιν, επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και των πολιτικών της κυβέρνησής του, πολιτικό κρατούμενο. Οι αρχές απαντούν ότι ο Ντάντιν παρέβη μια διάταξη του ποινικού κώδικα που θεσπίστηκε έπειτα από μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και ποινικοποιεί την παραβίαση των κανόνων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εάν επαναληφθεί μέσα σε 180 ημέρες.

Σε επιστολή του προς τη σύζυγό του από τη φυλακή IK-7 στο Πετροζαβόντσκ της βορειοδυτικής Ρωσίας όπου κρατείται, η οποία δημοσιεύθηκε από μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, ο Ντάντιν τονίζει πως υπέστη ξυλοδαρμούς, ακόμη και από 10 δεσμοφύλακες που τον κλωτσούσαν ταυτόχρονα.

Ads

Επίσης ανέφερε ότι τον κρέμασαν σαν κρέας, με τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες πισθάγκωνα, ότι τον ανάγκασαν να γδυθεί, τον απείλησαν να τον βιάσουν, και ότι ο διευθυντής της φυλακής τον προειδοποίησε πως εάν διαμαρτυρηθεί, θα τον βρουν νεκρό.

Σύμφωνα με τον Ντάντιν, εάν συνεχίσει να τυγχάνει αυτής της μεταχείρισης, «είναι απίθανο να επιβιώσει για πάνω από μία εβδομάδα».