Σουηδή φοιτήτρια εμπόδισε την απέλαση Αφγανού πρόσφυγα σε πτήση της Turkish Airlines. Το βίντεο με τη δράση της νεαρής ακτιβίστριας έγινε viral με περισσότερα από 2,7 εκατ. views σε χρόνο ρεκόρ. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση, καθώς ανάλογες δράσεις έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πιλότων στη Γερμανία οι οποίοι τελικά αρνήθηκαν να απογειώσουν αεροπλάνο στο οποίο οι αρχές είχαν επιβιβάσει πρόσφυγες προς απέλαση. Παράλληλα, η Virgin Atlantic δήλωσε ότι δεν θα βοηθήσει πλέον τις βρετανικές αρχές στην απέλαση προσφύγων και μεταναστών, ενώ η United Airlines και η American Airlines ζήτησαν από τον Τραμπ να μην χρησιμοποιεί τα αεροπλάνα τους για να μεταφέρει τα μικρά παιδιά που χωρίζονται από τους μετανάστες γονείς τους στα σύνορα.

Ads

Η Elin Ersson αγόρασε το εισιτήριο όταν η ομάδα της έλαβε την πληροφορία ότι στο αεροπλάνο θα ήταν ένας 26χρονος Αφγανός ο οποίος επρόκειτο να απελαθεί στο Αφγανιστάν. Η πτήση από το αεροδρόμιο Landvetter του Γκέτεμποργκ είχε προορισμό την Καμπούλ μέσω Κωνσταντινούπολης. Όταν όμως η φοιτήτρια μπήκε στο αεροπλάνο ο 26χρονος δεν ήταν εκεί. Στη θέση του βρήκε έναν 50χρονο Αφγανό συνοδεία αστυνομικών. Και τότε η Ersson άρχισε να κάνει live streaming. «Δεν πρόκειται να καθίσω μέχρι αυτός ο άνθρωπος να βγει από το αεροπλάνο. Το πιο πιθανό είναι ότι μόλις φτάσει θα τον σκοτώσουν» ακούγεται να λέει στο βίντεο, ενώ μία ανδρική φωνή την αποκαλεί «τρομακτική» και της λέει να λάβει υπόψιν της τα παιδιά που βρίσκονται στο αεροπλάνο.

«Κάνω ό, τι μπορώ για να σώσω τη ζωή ενός ανθρώπου», απαντά εκείνη. «Όταν υπάρχει επιβάτης όρθιος ο πιλότος δεν μπορεί να απογειώσει το αεροπλάνο. Το μόνο που θέλω είναι να σταματήσω την απέλαση. Μετά θα συμμορφωθώ. Αυτό που κάνω είναι απολύτως νόμιμο και δεν διαπράττω έγκλημα». Όπως είπε η Elin, δεν είναι ασφαλές να στέλνεις κάποιον πίσω στο Αφγανιστάν. Η ταυτότητα του 50χρονου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ούτε στοιχεία για την απέλαση του. Στο τέλος, η Elin και ο 50χρονος Αφγανός βγήκαν από το αεροπλάνο, αλλά σύμφωνα με τους New York Times, το πιθανότερο είναι ότι τελικά, ο άνθρωπος θα απελαθεί.

Ο Hans Lippens, εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας στο Γκέτεμποργκ, δήλωσε ότι η άρνηση της Ersson συνιστά «αστική παράβαση» αλλά όχι έγκλημα. «Εναπόκειται στην Turkish Airlines εάν θα μηνύσει τη γυναίκα για τη δίωρη – τρίωρη καθυστέρηση» ανέφερε. «Οι καθυστερήσεις πιθανώς συνεπάγονται κόστος για τις εταιρείες, αλλά, από την πλευρά της αστυνομίας δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη».

Ads

Η Ersson σπουδάζει κοινωνική λειτουργός και είναι μέλος ενός μεγάλου δικτύου ακτιβιστών που διαμαρτύρονται κατά της απέλασης των Αφγανών και της άρνησης της Σουηδίας για παροχή ασύλου. Όπως φαίνεται στα πλάνα, μπαίνοντας στο αεροπλάνο η Ersson άρχισε να περπατάει στον διάδρομο και να εξηγεί στους αμήχανους επιβάτες για ποιον λόγο δεν πρέπει να καθίσουν. Μία αεροσυνοδός της ζήτησε να κλείσει το κινητό της και να βγει από το αεροσκάφος, ενώ ένας από τους επιβάτες της φώναξε να καθίσει.

Όπως δήλωσε αργότερα, οι συνοδοί του 50χρονου την απώθησαν βίαια. «Ο πιλότος έχει το δικαίωμα να πει ότι ο άνδρας δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο αεροπλάνο. Περιμένω την απόφαση του». Αλλά, μετά από 6 – 7 λεπτά, οι επιβάτες αρχίζουν να χειροκροτούν, δηλώνοντας τη στήριξη τους στην ενέργεια της Ersson. Ήταν η στιγμή που η φοιτήτρια αρχίζει να κλαίει. «Είναι εδώ ένας Τούρκος που με βοηθάει και μου λέει ότι κάνω το σωστό. Μία ποδοσφαιρική ομάδα στέκεται όρθια. Όσο παραμένουν όρθιοι το αεροπλάνο αυτό δεν επιτρέπεται να απογειωθεί» συνέχισε. Όταν μία αεροσυνοδός της είπε ότι, σύμφωνα με τον πιλότο η πτήση έχει προορισμό την Κωνσταντινούπολη και όχι την Καμπούλ, η Ersson παρέμεινε ακίνητη. Μέχρι που λίγα λεπτά αργότερα, την ενημέρωσαν ότι ο Αφγανός θα κατέβει από το αεροπλάνο.

Η Swedavia, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κύρια αεροδρόμια της Σουηδίας, δήλωσε ότι η πτήση καθυστέρησε για περίπου δύο ώρες, ενώ η Turkish Airlines δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, νομικοί υποστηρίζουν ότι η απέλαση προσφύγων και μεταναστών είναι προβληματική για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που πήγαν στη Σουηδία μέσω Ιράν, δεν έχουν πλέον σπίτια ή οικογένειες για να επιστρέψουν. Σχεδόν 42.000 Αφγανοί υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Σουηδία το 2015, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης της χώρας και άλλοι 4.700 τα επόμενα δύο χρόνια. 

Η ενέργεια της Ersson δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Κάτι ανάλογο συνέβη πριν από έναν μήνα στο αεροδρόμιο Kastrup της Κοπεγχάγης, από όπου επρόκειτο να απελαθεί ένας 19χρονος Αφγανός, ο Mohammad Simone.

Η 55χρονη Eva Marta Granqvist, η οποία επίσης αγωνίζεται ενάντια στις «αυθαίρετες», όπως τις χαρακτηρίζει, αποφάσεις της Σουηδικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης αναφέρεται στην περίπτωση ενός νεαρού γκέι ο οποίος ασπάστηκε τον χριστιανισμό και επρόκειτο να απελαθεί από τη Σουηδία μέσω Δανίας. Μέσα σε μια μέρα οι ακτιβιστές κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1500 δολάρια προκειμένου να αγοράσουν δύο εισιτήρια με προορισμό την Καμπούλ. Η Granqvist και ακόμη μία γυναίκα, μπήκαν στο αεροπλάνο. Ο νεαρός έκλαιγε και παρακαλούσε τους επιβάτες να σώσουν τη ζωή του. Οι δύο γυναίκες ζήτησαν από τους επιβάτες να σηκωθούν όρθιοι και οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν. Τότε ο πιλότος αποφάσισε να μην πετάξει και ο νεαρός βγήκε από το αεροπλάνο.

Υπενθυμίζεται ότι, η είδηση της αυτοκτονίας ενός νεαρού Αφγανού ο οποίος απελάθηκε πρόσφατα από τη Γερμανία, προκάλεσε θύελλα στη χώρα, ενώ στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, μετά τα σχόλια αγαλλίασης που έκανε για την ομαδική απέλαση 69 Αφγανών αιτούντων άσυλο που συνέπεσε με τα 69 γενέθλια του.