Κλιμακώνεται η ένταση στην Ακτή Ελεφαντοστού, με τον Αλασάν Ουαταρά να δηλώνει πως ο στρατός είναι με το μέρος του. Χθες, πυρπολήθηκαν δύο οχήματα του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό υπαλλήλων του Οργανισμού, ενώ στο φως ήρθε και τρίτος ομαδικός τάφος πολιτών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας κάλεσε τους Ρουμάνους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα καθώς «ενδέχεται να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος».

Ads

Ο Αλασάν Ουαταρά, ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ότι έχει την υποστήριξη των περισσότερων αξιωματικών του στρατού της χώρας, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του πρώην πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο, ο οποίος περιβάλλεται από «μια συμμορία στρατιωτικών».

«Έχουμε μαζί μας πολλούς αξιωματικούς, στρατηγούς, και ανώτατους στρατιωτικούς που θεωρούμε ότι είναι αρκετοί για την παρούσα φάση», δήλωσε ο Αλασάν Ουαταρά μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Αντιθέτως, πρόσθεσε, η υποστήριξη που έχει ο Λ. Γκμπαγκμπό είναι ασήμαντη αυτή τη στιγμή. “Στην πραγματικότητα έχουμε ένα στρατό που ουσιαστικά δεν είναι στρατός γιατί ο Γκαμπαγκμπό έχει πάρει όλα τα όπλα και τα πυρομαχικά. Τα έχει αποθηκεύσει στο προεδρικό μέγαρο με τη βοήθεια μιας στρατιωτικής συμμορίας που κυρίως προέρχεται από την περιοχή του”, τόνισε ο Α. Ουαταρά.

Ads

Ο έλεγχος του στρατού είναι ένα από τα διακυβεύματα της μάχης που ξέσπασε από τις αρχές Δεκεμβρίου αφότου ο Α. Ουαταρά δήλωσε νικητής των προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε τη λύπη του για τις ενέργειες των λίγων πιστών δυνάμεων στον ηττηθέντα πρόεδρο Γκμπαγκμπό, οι οποίες επιτέθηκαν και έκαψαν δύο οχήματα που ανήκουν στον ΟΗΕ στην Αμπιτζάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας γιατρός και ο οδηγός του.

Τις ενέργειες των οπαδών του Λ. Γκμπαγκμπό και των οπαδών του, καταδίκασαν επίσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζοντας παράλληλα και την ολοένα αυξανόμενη ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ομαδικός τάφος

Άλλος ένας ομαδικός τάφος, ο τρίτος μέχρι τώρα, εντοπίστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, καταγγέλοντας τις δολοφονίες πολιτών και την ενέδρα στην οποία έπεσαν χθες κυανόκρανοι του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την Πιλάι, οι αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού απαγόρευσαν σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών να προσεγγίσουν σε τρεις περιοχές, μεταξύ των οποίων και ένας ομαδικός τάφος όπου υπολογίζεται ότι έχουν ενταφιαστεί 80 άνθρωποι.

Από τις 28 Νοεμβρίου 2010, την ημέρα των προεδρικών εκλογών, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αυτή ενώ τουλάχιστον 25.000 κατέφυγαν στη γειτονική Λιβερία φοβούμενοι κλιμάκωση της βίας.

«Εγκαταλείψτε τη χώρα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας συνέστησε σε Ρουμάνους πολίτες που βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς καθυστέρηση, επειδή υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Ρουμάνους πολίτες ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αναταραχών μετά τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν το δεύτερο γύρο των διαμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου 2010.

Η Ρουμανία δεν έχει διπλωματική αποστολή στην Ακτή Ελεφαντοστού και όσοι Ρουμάνοι πολίτες βρίσκονται στη χώρα καλούνται να επικοινωνήσουν με τη ρουμανική πρεσβεία στη Σενεγάλη για να δηλώσουν την παρουσία τους στην περιοχή.

«Οι Ρουμάνοι με την ιδιότητα των πολιτών της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν την έκδοση έκτακτων ταξιδιωτικών εγγράφων από διπλωματικές αποστολές χωρών της Ε.Ε., αν θέλουν επιστρέψουν στη Ρουμανία», τονίζεται στην ανακοίνωση του ρουμανικού ΥΠΕΞ.