Την κατοικία του τέως προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, στο Αμπιτζάν φαίνεται πως κατέλαβαν οι δυνάμεις του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου, Αλασάν Ουαταρά.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Ουαταρά, Πατρίκ Ασί, δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό εάν ο Λοράν Γκμπαγκμπό βρισκόταν στο κτίριο, τη στιγμή της κατάληψής του από τα στρατεύματα του Ουαταρά.

Το βράδυ της Δευτέρας ελικόπτερα του ΟΗΕ είχαν εκτοξεύσει πυραύλους κατά της κατοικίας που βρισκόταν οχυρωμένος ο Γκμπαγκμπό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε πως οι επιθέσεις έγιναν για να υπερασπιστούν τους πολίτες και δεν ήταν μία δήλωση πολέμου προς τον Γκμπαγκμπό.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις των δυνάμεων του ΟΗΕ οι Γάλλοι αλεξιπτωτιστές που είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο της πόλης για την προστασία των περίπου 1.000 Γάλλων πολιτών που βρίσκονταν στη χώρα.

Ads

Σήμα κινδύνου για τη συνεχιζόμενη βία από τους ΓΧΣ

Σήμα κινδύνου για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού εκπέμπει η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, κάνοντας λόγο για ανησυχητικό αριθμό τραυματιών και επισημαίνοντας τις ελλείψεις βασικού ιατρικού εξοπλισμού για την περίθαλψή τους.

Όπως τονίζουν οι ΓΧΣ, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και βίαιη σε πολλές πόλεις στη δυτική πλευρά της Ακτής Ελεφαντοστού παρά τον τερματισμό των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων. «Ο αριθμός των νέων τραυματιών είναι εξαιρετικά ανησυχητικός και ενδεικτικός της βίας που συνεχίζεται στην περιοχή», δηλώνει ο Ρένζο Φρικ, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ, συμπληρώνοντας ότι οι διακοινοτικές εντάσεις είναι ιδιαίτερα έντονες.

Την ίδια ώρα, η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη απειλείται γιατί οι συνεχείς εντάσεις και η βία στην περιοχή έχει αναγκάσει χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν αρκετές περιοχές στη δυτική πλευρά της χώρας. Περισσότεροι από 15.000 εκτοπισμένοι παραμένουν παράλληλα εντός της καθολικής αποστολής στη δυτική πόλη Ντέκουε.

Οι ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ έχουν περιθάλψει 240 τραυματίες από τις 29 Μαρτίου, ενώ 14 άτομα έχουν παραπεμφθεί για χειρουργείο στο νοσοκομείο Μπανγκόλο.

Σχεδόν αδύνατη λόγω των συγκρούσεων, είναι σύμφωνα με την οργάνωση, η παροχή ιατρικής βοήθειας στους κατοίκους της περιοχής Αμπιτζάν. Η ομάδα των ΓΧΣ που βρίσκεται στη γειτονιά Αμπόντο (Abobo) συνεχίζει να περιθάλπει όσους καταφέρνουν να φτάσουν στο νοσοκομείο της περιοχής.