Διαψεύδει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, τις φήμες που τον θέλουν έτοιμο να παραδοθεί. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι LCI, δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας κήρυξε κατάπαυση του πυρός, ενώ επανέλαβε ότι θεωρεί τον εαυτό του νικητή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Το μόνο που απομένει να συζητηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό είναι η αποχώρησή του, δήλωσε από τη μεριά του σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει τα Ηνωμένα Έθνη και η Γαλλία με σκοπό να διασφαλίσουν την αποχώρηση του Λοράν Γκμπαγκμπό από την Ακτή Ελεφαντοστού απέτυχαν.

Ads

«Ο στρατός ζήτησε την αναστολή των εχθροπραξιών και τώρα συζητά τους όρους της κατάπαυσης του πυρός με τις άλλες χερσαίες δυνάμεις αλλά σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση», δήλωσε ο Λοράν Γκμπαγκμπό. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συζήτηση σχετικά με τον νικητή των εκλογών συνεχίζεται και δήλωσε ότι οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον αντίπαλό του Αλασάν Ουαταρά είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η Ακτή Ελεφαντοστού στην ειρήνη.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά συνεχίζουν την προσπάθεια για την κατάληψη του Αμπιτζάν. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά επιχείρησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο, όπου βρίσκεται ο Γκμπαγκμπό, ωστόσο η εντολή που είχαν ήταν «να μην τον σκοτώσουν». «Δεν ήταν ποτέ ούτε είναι η πρόθεση οποιουδήποτε στο στρατόπεδο του Ουαταρά να δολοφονηθεί ο πρώην πρόεδρος Γκμπαγκμπό», δήλωσε ο Πατρίκ Ασί, εκπρόσωπος της κυβέρνησης που έχει ορκίσει ο Ουαταρά. «Ο Αλασάν Ουαταρά έδωσε επίσημες εντολές ο Γκμπαγκμπό να κρατηθεί ζωντανός διότι θέλουμε να τον προσαγάγουμε στην δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, οι δυτικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, ζητώντας του να παραιτηθεί, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να τονίζει ότι η βία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν ο Γκμπαγκμπό είχε σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ads

Το μόνο που απομένει να συζητηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού είναι η αποχώρησή του, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. «Όλοι τον έχουν εγκαταλείψει» είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλασάν Ουαταρά αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις δυτικές χώρες ως ο νικητής των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου. Ωστόσο ο Γκμπαγκμπό αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία οξύνοντας την πολιτική διαμάχη.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε την επιβολή νέων κυρώσεων στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό. «Με αυτή τη νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την αγορά ομολόγων και χρεογράφων και την παροχή δανείων στην παράνομη κυβέρνηση του Λοράν Γκμπαγκμπό», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι το εμπάργκο αυτό επιτρέπει να γίνονται εξαιρέσεις μόνο για χρήματα που προορίζονται για ανθρωπιστικούς λόγους. Η απόφαση του Συμβουλίου θα δημοσιοποιηθεί επισήμως αύριο Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ.

Η αντιπαράθεση των δύο προέδρων έφερε τη χώρα στα πρόθυρα ενός ακόμη εμφύλιου μέσα λίγα χρόνια. Οι μάχες των τελευταίων εβδομάδων, πέρα από τους δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές, συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για σφαγές εκατοντάδων αμάχων. Εν τω μεταξύ, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (TPI), Λουίς Μορένο-Οκάμπο,
ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να ξεκινήσει έρευνα για «τις σφαγές που διεπράχθησαν κατά συστηματικό ή γενικευμένο τρόπο» στην Ακτή Ελεφαντοστού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και πολλούς διεθνείς οργανισμούς η κατάληψη του Ντουεκουέ την Τρίτη από τις δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά συνοδεύτηκε από σφαγές «μεγάλου εύρους» και εκτιμάται ότι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τις συγκρούσεις είναι από 330 έως 1.000.