Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, καθώς η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φαίνεται πως είναι έτοιμη σήμερα 6/3  να προχωρήσει στην υιοθέτηση νέας πολιτικής ως προς το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Ads

Διαφοροποιείται ως προς τη στάση που κράτησε η Ε.Ε. κατά την πρώτη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος  της Κομισιόν, σύμφωνα με τα προσχέδια που έχουν διαρρεύσει.

Σύμφωνα με τον Guardian, ενόψει των ευρωεκλογών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσπαθεί να προσεταιριστεί το ακροδεξιό ακροατήριο και να στραφεί προς τα άκρα για ψήφους, φέρνοντας στο προσκήνιο το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα με το οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη.

Στα χνάρια Σούνακ και Μελόνι

Στα χνάρια των αντιδράσεων που προκάλεσαν το «σχέδιο Ρουάντα» του Σούνακ και το «σχέδιο Αλβανία» από τη Μελόνι, οδεύει το σχέδιο με εμπνευστή τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, προωθείται η πρόταση υπέρ μιας σειράς συμφωνιών με χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τόπο μεταφοράς για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.

Ads

Ως πρόσχημα εμφανίζεται ο στόχος μείωσης των αφίξεων από μετανάστες εντός των συνόρων της Ε.Ε.

Το προσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στο συνέδριο στο Βουκουρέστι,  με την υπογραφή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, υποστηρίζει πλέον μια θεμελιώδη στροφή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά το άσυλο.