Σε ένα ακραίο ρατσιστικό σχόλιο για τον νέο δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν προχώρησε ο Ιταλός κωμικός Μπέπε Γκρίλο. 

Ads

Ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που αυτή τη στιγμή προβάλει ως πρώτη δύναμη στις ιταλικές δημοσκοπήσεις μιλώντας σε οπαδούς του στη Ρώμη είπε ότι βλέπει τον Σαντίκ Καν, ζωσμένο με εκρηκτικά, να ανατινάζει το Westminster, δηλαδή τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Μπέπε Γκρίλο είναι ευρωσκεπτικιστής και πολιτικός φίλος του Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγού του ακροδεξιού, ξενοφοβικού και επίσης ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP που υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η δήλωση του Μπέπε Γκρίλο θα επηρεάσει αρνητικά τον Βρετανό σύμμαχό του και θα υποβοηθήσει την καμπάνια «Stronger in Europe», δηλαδή την εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. 

Ads

O Φάρατζ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στενή προσωπική σχέση με τον Μπέπε Γκρίλο, για τον οποίο έχει πει ότι είναι πολιτικός μεγάλου διαμετρήματος, τις μεθόδους και τη ρητορική του οποίου πρέπει να υιοθετήσει και το Ukip. 

Ίδρυσε, μάλιστα, μαζί με τον Μπέπε Γκρίλο, την ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για το μπλόκο των ευρωσκεπτικιστών, οι οποίοι θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από ακραίους δεξιούς, τύπου Μαρίν Λε Πεν ή τον Ολλανδό Γκέρτ Βίλντερς και την ομάδα τους Ευρωπαϊκά Έθνη για την Ελευθερία.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ έχει επανειλημμένα εκφράσει κολακευτικά σχόλια για τον Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων λόγω της μεγαλύτερης, από άλλα κόμματα, διείσδυσης στους νέους Ιταλούς ψηφοφόρους. 

Το σχόλιο του Μπέπε Γκρίλο ήταν μάννα εξ ουρανού για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, ο οποίος αποκάλεσε τον κωμικό, «ρατσιστή και ξενοφοβικό». Και τώρα έρχεται να αποτελέσει και όπλο στην φαρέτρα της εκστρατείας «Stronger in Europe» που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δήλωση κατά του Φάρατζ. 

Ο Φάρατζ δεν έχει, ακόμα, αντιδράσει ενώ ο Σαντίκ Καν απέφυγε, προς το παρόν, να κάνει δηλώσεις.