Ακόμα μία «συγγνώμη» ζήτησε ο Στρατός των ΗΠΑ, μετά τη δημοσιοποίηση σοκαριστικών φωτογραφιών και δύο βίντεο από το περιοδικό Rolling Stone που απεικονίζουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν να ποζάρουν δίπλα σε πτώματα ανθρώπων που οι ίδιοι εκτέλεσαν και να προσβάλλουν τις σορούς τους. Σε ανακοίνωσή του, ο Στρατός των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «ενοχλητικές» τις φωτογραφίες και «αντίθετες με τις αξίες» που πρεσβεύει.

Ads

Σύμφωνα με τον Έρικ Μπέιτς, του περιοδικού Rolling Stone στην κατοχή του έχει 150 σοκαριστικές φωτογραφίες, από τις οποίες οι δεκαεπτά δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του, καθώς και δύο βίντεο από πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Όπως αναφέρει το BBC, ο Μπέιτς δεν αποκάλυψε πώς βρέθηκε το υλικό αυτό στην κατοχή του. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 2010. Ένας από τους Αμερικανούς στρατιώτες που εμφανίζονται σε αυτές στις φωτογραφίες είναι ο 22χρονος Τζέρεμι Μόρλοκ, που την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση.

Ο Μόρλοκ δήλωσε ένοχος στην κατηγορία της δολοφονίας Αφγανών αμάχων και, στο πλαίσιο συμφωνίας με τις εισαγγελικές αρχές, αναμένεται να καταθέσει εναντίον τεσσάρων συναδέλφων του. «Το σχέδιο ήταν να σκοτώσουμε» παραδέχθηκε ενώπιον του Στρατοδικείου.

Ανάλογου περιεχομένου φωτογραφίες είχαν δημοσιευτεί πριν μία εβδομάδα και από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Και σε αυτή την περίπτωση, ο Στρατός των ΗΠΑ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Ads

Τις σοκαριστικές φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο περιοδικό Rolling Stone.