Νεκρός βρέθηκε ο δικηγόρος της οικογένειας του δολοφονηθέντα Αρμένιου δημοσιογράφου Hrant Dink, Hakan Karadağ, την ώρα που η προσοχή των ΜΜΕ ήταν στραμμένη στις εξελίξεις σχετικά με το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που του ασκήθηκαν ο δημοσιογράφος Nedim Şener, ο οποίος κατονόμαζε δημόσιους λειτουργούς και αποκάλυπτε απόρρητα έγγραφα για την υπόθεση στο βιβλίο του «Η δολοφονία του Hrant Dink και τα ψέματα των μυστικών υπηρεσιών».

Ads

Το πτώμα του δικηγόρου Hakan Karadağ βρέθηκε κρεμασμένο στο σπίτι του στην περιοχή Cihangir της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή 4 Ιουνίου και πλέον εξετάζεται από τις Αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκτελεστής του Hrant Dink, Ogün Samast, είχε απειλήσει τον δικηγόρο της οικογένειας εντός του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, ένας φίλος του Karadağ παραβίασε την είσοδο του σπιτιού του και τον βρήκε να αιωρείται νεκρό, ύστερα από ανεπιτυχείς προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί του, κάτι που του φάνηκε ύποπτο. Η αστυνομία σφράγισε και ερεύνησε το σπίτι και η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο της εγκληματολογικής υπηρεσίας. Μέχρι στιγμής, οι Αρχές δεν έχουν προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση.

Οι συγγενείς του νεκρού, σοκαρισμένοι δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν το σενάριο της αυτοκτονίας. Ο θείος του θύματος, Habip Karadağ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Τον είδα μόλις χθες, δεν είχε καμία τάση αυτοκτονίας. Είπε ότι είχε μια υπόθεση στην οποία έπρεπε να παραστεί και έφυγε λέγοντάς μου ‘ελπίζω να τα πούμε το απόγευμα’».

Ads

Ο Karadağ ήταν συνήγορος της οικογένειας στη δίκη για τη δολοφονία του Dink. Ο έφηβος που εκτέλεσε εν ψυχρώ τον δημοσιογράφο το 2007 είχε απειλήσει πρόσφατα ενώπιον του δικαστηρίου τον δικηγόρο. «Πρέπει να επισκεφτείς τη φυλακή μια μέρα» του είπε, κάνοντας μια απειλητική χειρονομία. Επιπλέον, κατά τη δίκη, ο νεαρός μια μέρα έγραψε ένα σημείωμα το οποίο επιχείρησε να δώσει σε κάποιον στο ακροατήριο. Ο δικαστής ζήτησε το σημείωμα και σε αυτό αναγραφόταν το όνομα του Hakan Karadağ.

Ο Dink, Τούρκος πολίτης Αρμένικης καταγωγής, δολοφονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2007 σε δημόσιο χώρο, μπροστά από το κτίριο της τουρκοαρμένικης εφημερίδας Agos στην οποία ήταν αρχισυντάκτης από τον 17χρονο Ogün Samast, ο οποίος έχει σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις. Σύμφωνα με μάρτυρες της δολοφονίας, ο δολοφόνος απομακρύνθηκε από τη σκηνή του εγκλήματος τότε ουρλιάζοντας «εκτέλεσα τον άπιστο!». Η δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Αθώος ο δημοσιογράφος που εξέδωσε βιβλίο για τη δολοφονία του Dink

Ο δημοσιογράφος Nedim Şener , ο οποίος διώχθηκε για «στοχοποίηση δημοσίων υπαλλήλων, απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων» στο βιβλίο του «Η δολοφονία του Hrant Dink και τα ψέματα των μυστικών υπηρεσιών», απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες στο δικαστήριο την Παρασκευή 4 Ιουνίου. Το δικαστήριο συμπέρανε ότι πολλά από τα ονόματα των εναγόντων είχαν ήδη δημοσιευθεί πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου και ότι τα αποκαλούμενα «απόρρητα» έγγραφα ήταν ήδη διαθέσιμα επίσης πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου.

Ο δημοσιογράφος τιμήθηκε με το γνωστό βραβείο Δημοσιογραφίας Abdi İpekçi καθώς και από την Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων για το βιβλίο του. Το δε Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου αποκάλεσε τον Nedim Şener «ήρωα» για τις αποκαλύψεις του.