Προτού καν αναλάβει κι επίσημα τα καθήκοντά του ως νεοεκλεγείς ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε τη Δευτέρα το πρώτο «θερμό επεισόδιο» με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε δημοσίως να του υπενθυμίσει ποιος είναι το αφεντικό στις σχέσεις Άγκυρας – Τουρκοκυπρίων.

Ads

Αιτία για την ένταση στάθηκε η τοποθέτηση του Ακιντζί, ότι η σχέση του ψευδοκράτους με την Τουρκία «είναι μια σχέση αδελφών χωρών».

«Ποιος άραγε δίνει τη μάχη για τη βόρειο Κύπρο στα διεθνή φόρα; Μπορεί μήπως ο κ. Ακιντζί να δώσει μόνος του τη μάχη αυτή; Η Τουρκία βλέπει τη σχέση της προς τη βόρεια Κύπρο όπως εκείνη της μητέρας προς το βρέφος της. Και θα εξακολουθήσει να τη βλέπει έτσι. Αυτό πιστεύει. Μπορώ να τον κατανοήσω (τον κ. Ακιντζί). Αλλά μπορεί στη συνέχεια ο ίδιος να το μετανιώσει. Και αυτό δεν θα ήταν ευχάριστο», δήλωσε ο Ερντογάν λίγο πριν την αναχώρησή του για το Κουβέιτ.

Η απάντηση του Ακιντζί ήρθε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk: «Να μείνουμε για πάντα βρέφος; Να μην σταθούμε στα δικά μας πόδια; Να μην ενηλικιωθούμε πια;».

Ads

Ο κ. Ακιντζί δεν πρόλαβε να απαντήσει στην ερώτηση εάν θα συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον ειδοποίησαν εκείνη την ώρα ότι τον ψάχνει στο τηλέφωνο ο Τούρκος πρόεδρος. «Θα μιλήσω τώρα μαζί του και θα του μεταφέρω τις σκέψεις μου», είπε.