Ασυνήθιστη και άκαιρη κρίνει η ΕΕ την προτροπή του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για τζιχάντ (ιερό πόλεμο) κατά της Ελβετίας λόγω της απαγόρευσης της κατασκευής μιναρέδων στη χώρα, την ώρα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να διευθετηθεί η διένεξη μεταξύ της Τρίπολης και της Βέρνης.

Ads

Ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, Λουτς Γκίλνερ, δήλωσε ότι εφόσον έχουν μεταφερθεί με ακρίβεια, «πρόκειται για σχόλια που δεν συνηθίζεται και τόσο να γίνονται σε διπλωματικές υποθέσεις». Ο ίδιος σημείωσε ότι η προτροπή αυτή του Καντάφι γίνεται «σε ατυχή στιγμή, καθώς η ΕΕ εργάζεται εντατικά με την Ελβετία με στόχο την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση μεταξύ της Βέρνης και της Τρίπολης».

Την προτροπή για τζιχάντ κατά της Ελβετίας έκρινε επίσης απαράδεκτη η Γαλλία. «Οι δηλώσεις αυτού του είδους είναι απαράδεκτες. Μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων θα ρυθμιστεί η διαφορά ανάμεσα στη Λιβύη και την Ελβετία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καντάφι ζήτησε την Πέμπτη τη διεξαγωγή ιερού πολέμου κατά της Ελβετίας, λόγω της απαγόρευσης της ανέγερσης μιναρέδων στη χώρα έπειτα από σχετικό δημοψήφισμα που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου.

Ads

Οι σχέσεις μεταξύ της Ελβετίας και της Λιβύης είχαν ήδη ενταθεί από τον Ιούλιο του 2008, όταν συνελήφθη στη Γενεύη ο ένας από τους δύο γιους του Καντάφι, ο Χάνιμπαλ, μετά την αγωγή για κακομεταχείριση που κατέθεσαν εναντίον του δύο οικιακοί βοηθοί. Λίγο αργότερα, οι λιβυκές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο Ελβετών, οι οποίοι δικάστηκαν για «παράνομη παραμονή» στη Λιβύη και «άσκηση παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων». Ο ένας από αυτούς αφέθηκε τη Δευτέρα ελεύθερος, αλλά ο άλλος εκτίει ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών σε φυλακή της Λιβύης.

Στο πλαίσιο της διαμάχης αυτής η Ελβετία περιέλαβε σε μαύρη λίστα 180 Λίβυους αξιωματούχους. Αυτοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στη ζώνη Σένγκεν, στην οποία ανήκουν η Ελβετία και οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ, εμπλέκοντας και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κρίση.