Αίτημα για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ πρόκειται να ζητήσει η Παλαιστινιακή Αρχή κατά την προσεχή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Μαχμούντ Αμπάς. «Πηγαίνουμε στα Ηνωμένα Έθνη για να ζητήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας, την απόκτηση καθεστώτος πλήρους μέλους για την Παλαιστίνη» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα.

Ads

Διευκρίνισε ακόμη ότι θα ζητήσει να ψηφίσει για το ζήτημα το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως υποστήριξε, η αναγνώριση θα αφορά τα σύνορα του 1967, ενώ πρόσθεσε ότι για τους Παλαιστίνιους θα είναι προϋπόθεση για να ξαναγυρίσουν στις συνομιλίες οι οποίες έχουν διακοπεί από το φθινόπωρο του 2010 και ουσιαστικά από το 2008.

 
Η Παλαιστινιακή Αρχή τους τελευταίους μήνες κινείται για να εξασφαλίσει υποστήριξη στο αίτημα της το οποίο θα κατατεθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μέχρι τώρα 126 χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη σαν ανεξάρτητο κράτος.
Ωστόσο, τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν εκφράσει την διαφωνία τους και έχουν ασκήσει πιέσεις για την απόσυρση του αιτήματος, αποστέλλοντας στην περιοχή μεσολαβητές για χωριστές συνομιλίες με το Ισραήλ και Παλαιστίνιους αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ δε, έχουν δηλώσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και διευκρινίζουν ότι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη του στόχου για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η ΕΕ από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε αναζήτηση κοινής γραμμής.