Τουλάχιστον 5.601 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αϊτή το 2024, από το τεράστιο κύμα βίας, δηλαδή 1.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2023, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ads

«Οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν από μόνοι τους να αποτυπώσουν την απόλυτη φρίκη που διαπράττεται στην Αϊτή, αλλά καταδεικνύουν την ατελείωτη βία στην οποία υπόκεινται οι άνθρωποι», σχολίασε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρίνισε ότι πρόκειται για επιβεβαιωμένους αριθμούς.

Σε 2.212 ανέρχονται οι τραυματίες και 1.494 οι απαχθέντες,, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η πιο φτωχή χώρα της Καραϊβικής, η Αϊτή, είναι αντιμέτωπη με τη βία που αποδίδεται σε συμμορίες, αλλά και στον στρατό και πολιτική αστάθεια.

Ads

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένοπλες ομάδες ελέγχουν το 85% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς και αυτό το ποσοστό δεν φαίνεται να έχει μειωθεί από τον Ιούνιο, όταν έφτασε στην Αϊτή η πολυεθνική αποστολή στήριξης της ασφάλειας, που εξαρτάται από τον ΟΗΕ.

Υπό την ηγεσία της Κένυας η αποστολή αυτή και οι περίπου 400 αστυνομικοί της είναι αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τη δράση των ομάδων, οι οποίες κατηγορούνται για πολλούς φόνους, βιασμούς, λεηλασίες και απαγωγές.

Δεκάδες στρατιώτες από τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν επίσης αναπτυχθεί στην Αϊτή για να στηρίξουν την αποστολή.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, ένα από τα πιο πολύνεκρα περιστατικά το 2024 ήταν η σφαγή που οργανώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Πορτ-ο-Πρενς από τον αρχηγό της συμμορίας Γουάρφ Ζερεμί, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 207 άνθρωποι.

«Μεγάλος αριθμός των θυμάτων ήταν ηλικιωμένοι που κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν τον θάνατο του γιου του αρχηγού της συμμορίας μέσω βουντού. Προκειμένου να κρύψουν τα στοιχεία, τα μέλη της συμμορίας ακρωτηρίασαν και έκαψαν τα περισσότερα πτώματα, ενώ άλλα τα έριξαν στη θάλασσα», επεσήμανε η ανακοίνωση.

Παράλληλα η Ύπατη Αρμοστεία κατέγραψε στη διάρκεια του περασμένου έτους 315 λιντσαρίσματα από μελών συμμοριών και προσώπων που φέρονταν να συνδέονται με συμμορίες, συχνά με τη διευκόλυνση μελών της αϊτινής αστυνομίας. Επίσης σημειώθηκαν 281 περιπτώσεις εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

«Είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι η ατιμωρησία (…) όπως και η διαφθορά παραμένουν ευρέως εκτεταμένες στην Αϊτή αποτελώντας κάποιους από τους βασικούς καταλύτες της πολυδιάστατης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με τη βαθιά ριζωμένη οικονομική και κοινωνική ανισότητα», σχολίασε ο Τουρκ.

«Η αποκατάσταση του κράτους δικαίου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα», τόνισε, ζητώντας να υποστηριχθεί η πολυεθνική αποστολή στήριξης της ασφάλειας.

Τέλος, ο Τουρκ ζήτησε να εφαρμοστούν πλήρως οι κυρώσεις που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Αϊτή και το εμπάργκο όπλων, ενώ κάλεσε τις χώρες να μην απελαύνουν τους Αϊτινούς μετανάστες.