Συναγερμός για τσουνάμι εκδόθηκε σήμερα μετά τον σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών που σημειώθηκε στην Αϊτή, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Ads

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση άνω των 160 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς. Σύμφωνα με το CNN υπάρχουν νεκροί από την ισχυρότατη δόνηση ενώ οι πρώτες εικόνες εμφανίζουν εκτεταμένες ζημιές.

Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό στην περιοχή από το 2010.

Ads

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο σύνολο της χώρας και υλικές ζημιές έχουν ήδη καταγραφεί στις πόλεις Ζέρεμι και Κάυ, σύμφωνα με τις φωτογραφίες αυτοπτών μαρτύρων στη νοτιοδυτική χερσόνησο της νήσου.

Επιπλέον, έγινε αισθητός σε όλη την Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας και της Τζαμάικα, ενώ έρχεται ένα μήνα μετά τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής, Jovenel Moïse, στην κατοικία του στο Πορτ ο Πρενς.

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι είχαν χάσει τη ζωή τους από έναν καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ, που έπληξε την Αϊτή το 2010 και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της παραθαλάσσιας πρωτεύουσας της χώρας.

Λίγο νωρίτερα σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην Αλάσκα, στον ίδιο θαλάσσιο χώρο όπου στα τέλη Ιουλίου είχε καταγραφεί πολύ ισχυρή δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών.