Αισιόδοξος πως η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ads

Κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου αντιτίθενται σθεναρά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αψηφώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Tην ημέρα που ο Τσαβούσογλου παζαρεύει την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να πείσει για τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας εν όψει και των εκλογών τον Μάιο και φυσικά κάνει άλλη μία επίδειξη ισχύος.

«Για παράδειγμα, μπορούμε να κατανοήσουμε τα ξεσπάσματα της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, παρ’ όλο που τα θεωρούμε αδικαιολόγητα. Ομοίως, έχουν βάση οι λόγοι για τις κραυγές του PKK σε αυτό το θέμα. Και αυτό το καταλαβαίνουμε. Θεωρούμε επίσης φυσιολογική την γκρίνια όσων βλέπουν τη στρατιωτική ισχύ της χώρας μας ως απειλή για τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα» ανέφερε.

Ads

Ο στόχος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είναι να επιστρέψει στην Άγκυρα με τα μαχητικά, ωστόσο το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο δεδομένου του κακού κλίματος που επικρατεί στην Ουάσιγκτον για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Γι’ αυτό ο Τσαβούσογλου προτάσσει την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του μνημονίου (με την Τουρκία) και ήρθε η ώρα το Τουρκικό κοινοβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπαΐας Μπίλστρομ.

«Περιμένω με ανυπομονησία την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά θα είναι καλό σημάδι αν η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνήσουν στο στρατιωτικό πακέτο (για τα F-16)» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας, Πέκκα Χααβίστο.

Ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Τσαβούσογλου συνεχίζει να κρατά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Στοκχόλμη και το Όσλο.

Aφορμή ήταν η απόφαση των δικαστικών αρχών να μην ασκήσουν δίωξη για την πορεία των Κούρδων στο κέντρο της Σουηδικής πρωτεύουσας.

«Η απόφαση του Σουηδού εισαγγελέα να μην ερευνήσει (το θέμα) είναι παράλογη. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει έννομη τάξη. Ποιος έκανε αυτή την πράξη (κρέμασμα); Οι τρομοκράτες που ασκούν τρομοκρατική προπαγάνδα. Και στη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Σουηδία, προβλέπεται να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εκτός από το «παζάρι» για τα F-16, η περιοδεία Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ περιλαμβάνει συζητήσεις και για άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στη Συρία και τα χτυπήματα του Ερντογάν κατά των Κούρδων, αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ