Αισιόδοξη για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών και την προοπτική σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ προσερχόμενη στην πρώτη συνάντηση με τον Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και τον Αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών που ξεκινούν σήμερα.
«Νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Θα εργαστούμε πολύ γρήγορα και πολύ εντατικά» είπε σήμερα η Μέρκελ.
Από την πλευρά του ο Σουλτς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα θέσει «κόκκινες γραμμές» στην αρχή της διαδικασίας, ενώ ο Ζεεχόφερ ανέφερε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ καλή διάθεση, τονίζοντας ότι τα κόμματα θα πρέπει μα καταλήξουν σε συμφωνία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διερευνητικές συνομιλίες θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ενημερωθούν τα κόμματα για την έκβασή τους. Το SPD έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου προκειμένου να λάβει την εξουσιοδότηση για τη συμμετοχή ή όχι στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
DPA: «Καταδικασμένες να πετύχουν» οι διερευνητικές συνομιλίες
Υπό μεγάλη πίεση άρχισαν σήμερα οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης, με τις ηγεσίες των συμμετεχόντων κομμάτων να είναι «σχεδόν καταδικασμένες» στην εξεύρεση λύσης, ειδικά μετά το γεγονός της προηγούμενης αποτυχίας για τη συγκρότηση της «Τζαμάικα», εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Όπως σημειώνεται, μετά από τρεις και πλέον μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να διεξαχθούν υπό το κράτος αυξημένων προσδοκιών για την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος.
Στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματους, στους χώρους του Willy- Brandt Haus στο Βερολίνο, πραγματοποιείται ο πρώτος γύρος συναντήσεων των επικεφαλής των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Το απόγευμα οι 14 ομάδες διαπραγμάτευσης αρμόδιες για τους επιμέρους τομείς πολιτικής θα αποφασίσουν τα συγκεκριμένα σχέδια εργασίας.
Σύμφωνα με το dpa, εκείνο που παραμένει ανοικτό είναι το ζήτημα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ είναι πιθανή η έκδοση μίας κοινής δήλωσης από όλα τα συμμετέχοντα μέρη στο τέλος κάθε διαπραγματευτικού σταδίου. Οι ηγεσίες τόσο του CDU/CSU όσο και του SPD, αντίθετα με ό,τι συνέβη στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη «Τζαμάικα» το Νοέμβριο, σχεδιάζουν να διατηρήσουν συγκρατημένη στάση, καθώς, όπως εκτιμούν οι συμμετέχοντες, οι διαρροές και οι ειδήσεις που διακινήθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δυσχέραναν σημαντικά τις προηγούμενες διερευνητικές συνομιλίες.
Πρόθεση των ηγεσιών των κομμάτων, είναι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να έχουν σταθμίσει αν είναι δυνατόν να εισηγηθούν προς τα κομματικά τους όργανα τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό μίας νέας εκδοχής του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού. Όπως υπογραμμίζεται, τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα και για τα τρία κόμματα καθιστούν αναγκαία μία θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων κυρίως για τους ηγέτες τους.
Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντρέας Βοσκούλε απηύθυνε μία ασυνήθιστη έκκληση μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, ζητώντας την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω επιζήμια πολιτικά επακόλουθα για τη χώρα.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, σε τοποθετήσεις του στην εφημερίδα Aachener Nachrichten, σημείωσε για τις διαπραγματεύσεις ότι «τις διεξάγουμε τώρα σταθερά και γρήγορα», προσθέτοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο «να καταλήξει σε αποτέλεσμα εντός των επομένων πέντε ημερών».
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Aντρέα Νάκας, εμφανίστηκε με δηλώσεις της έτοιμη για συμβιβασμούς, τονίζοντας «Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι δεν εκπληρώνει κανείς το 100% των απαιτήσεών του».
Ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Τόμας Όπερμαν, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξής του στην Welt am Sonntag, ότι δεν θα ήταν ενδεδειγμένη η λύση μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, επιλογή με την οποία φλερτάρουν πολλά πολιτικά στελέχη του κόμματός του. «Μία κυβέρνηση μειοψηφίας είναι από τη φύση της μία αδύναμη κυβέρνηση. Τα άλλα κόμματα πρέπει να σκέπτονται διαρκώς, αν και πότε αναλαμβάνουν συνευθύνη. Έτσι καθίσταται αδύναμη και η αντιπολίτευση. Αυτό δεν θα ήταν μία καλή συνθήκη κατά την άποψή μου», σημείωσε.
Σύμφωνα με την Bild am Sonntag, δημοσκόπηση -που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας από το Ινστιτούτο ερευνών κοινής γνώμης Emnid- έδειξε ότι η πλειονότητα των Γερμανών πιστεύει ότι επίκειται ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, με το 53% των ερωτώμενων (επί συνόλου 504 συμμετεχόντων) να θεωρούν ότι τελικά CDU/CSU και SPD θα συμπράξουν σε κυβέρνηση, ενώ το 34% εκτιμά ότι η προσπάθεια θα αποτύχει. Τέλος, ένα επιπλέον εύρημα που καταγράφει η δημοσκόπηση είναι ότι οι ερωτώμενοι πολίτες σε ποσοστό 54% εκτιμούν ότι μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θα έχει θετική επίδραση για τη Γερμανία, ενώ το αντίθετο αναμένει το 33% των ερωτηθέντων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >