Τέλος στο θρίλερ της Ταϊλάνδης που καθήλωσε ολόκληρο τον κόσμο. Τα 12 παιδιά που μαζί με τον προπονητή τους είχαν εγκλωβιστεί επί δεκαπέντε ημέρες σε ένα δίκτυο σπηλαίων το οποίο πλημμύρισε από καταρρακτώδεις βροχές κατάφεραν να ξαναβγούν στο φως. Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, τα τέσσερα τελευταία παιδιά που παρέμεναν στη σπηλιά και ο προπονητής τους απεγκλωβίστηκαν από την ομάδα διάσωσης. 

Ads

Στην τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης που ξεκίνησε το πρωί συμμετείχαν 19 δύτες, ενώ ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα. Τα δύο από τα τέσσερα εναπομείναντα παιδιά απεγκλωβίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα για να ακολουθήσουν τα επόμενα δύο και ο 25χρονος προπονητής. Τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά είχαν βγει με ασφάλεια σταδιακά το τελευταίο διήμερο και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε καραντίνα, ώστε να ελεγχθούν για λοιμώξεις. 

Αυτά είναι τα οκτώ παιδιά που βγήκαν από το σπήλαιο

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης: 

Για επτά ημέρες στο νοσοκομείο

Τα παιδιά που διασώθηκαν στην πρώτη φάση ήρθαν σε επαφή με τους γονείς τους, πίσω από μια τζαμαρία. Σύντομα πάντως θα μπορούν να μιλήσουν με τα αγόρια. Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν στη β’ φάση αναμένεται επίσης, να δουν τους γονείς τους μέσα στην ημέρα. 

Άνθρωποι του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύονται τα παιδιά ενημέρωσαν πως όλα τα αγόρια είναι καλά, στην υγεία τους και όλα φορούν γυαλιά ηλίου, ώστε να προστατευτούν τα μάτια τους έπειτα από δυο εβδομάδες παραμονής στο πλήρες σκοτάδι.

Υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις και δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε τηλεόραση, ώστε να μην επηρεαστεί – και άλλο – η ψυχική τους υγεία. Επίσης, δεν τους έχουν δώσει το φαγητό που ζήτησαν (τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο και βασιλικό), καθώς έπειτα από τις διαδοχικές μέρες ασιτίας κρίθηκε ως εύλογο να επιστρέψουν στην καθημερινότητα με πιο απλές τροφές. 

Έφαγαν λοιπόν, αραιό χυλό, ψωμί και λίγη σοκολάτα. Θα μείνουν στο νοσοκομείο για τουλάχιστον επτά ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να παραστούν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, όπου προσεκλήθησαν από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ιφαντίνο.

Δεν θα ακουμπήσουν κανέναν, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων και εφόσον φυσικά δεν υπάρχει κάποια μόλυνση – βακτηριακής φύσεως που μεταδίδεται μέσω νερού ή χώματος. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η ιστοπλάσμωση, γνωστή ως νόσος των σπηλαίων. Προκαλείται από την εισπνοή των σπόρων του μύκητα Histoplasma capsulatum, οι οποίοι εντοπίζονται συχνά σε σπηλιές και βρίσκονται συνήθως στις εκκρίσεις των νυχτερίδων.

Σε άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζεται λίγος πυρετός, βήχας και οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ιογενή ασθένεια, η οποία απλά περνά. Σε ανθρώπους που πάσχουν από σημαντικές ανοσοκαταστολές, εξελίσσεται σε πιο σοβαρή ασθένεια. Η ιστοπλάσμωση συνήθως επηρεάζει τους πνεύμονες και τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε διάστημα τριών έως 17 ημερών μετά την έκθεση στον ιό.

Το χρονικό 

  • Η Αρχή – Σάββατο, 23 Ιουνίου: Μια μητέρα σημαίνει συναγερμό, καθώς ο γιος της δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά την προπόνηση. Τα πράγματα των αγοριών, ποδήλατα και παπούτσια, βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοσο του σπηλαίου. Ξεκινούν οι έρευνες που όμως διακόπτονται γρήγορα αφού πέφτει το σκοτάδι.
  • Ημέρα 1 – Κυριακή, 24 Ιουνίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, η στάθμη του νερού στη σπηλιά ανεβαίνει απότομα. Κινητοποιούνται δύτες.
  • Ημέρα 2 – Δευτέρα, 25 Ιουνίου: Οι διασώστες φτάνουν στην πρώτη μεγάλη “αίθουσα” μέσα στο σπήλαιο.
  • Ημέρα 3 – Τρίτη, 26 Ιουνίου: Ο αρχηγός της κυβέρνησης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα ζητά “να κινητοποιηθούν οι πάντες” για να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά. Η ομάδα διάσωσης αποτελείται πλέον από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες δύτες. Το νερό φτάνει, σε ορισμένα σημεία, τα πέντε μέτρα, μολονότι γίνεται συνεχώς απάντληση.
  • Ημέρα 4 – Τετάρτη, 27 Ιουνίου: Πλημμυρίζει άλλη μια ζώνη του υπόγειου δικτύου. Το βράδυ φτάνουν στην περιοχή Βρετανοί δύτες για να βοηθήσουν.
  • Ημέρα 5 – Πέμπτη, 28 Ιουνίου: Άφιξη πολλών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών και άλλων ξένων ειδικών.
  • Ημέρα 6 – Παρασκευή, 29 Ιουνίου: Ξαναρχίζουν οι έρευνες που είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Οι διασώστες αναζητούν μια νέα δίοδο πρόσβασης και τοποθετούν στον δρόμο τους κουτιά με είδη πρώτης ανάγκης – τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα.
  • Ημέρα 7 – Σάββατο 30 Ιουνίου: Οι δύτες δίνουν τη μάχη τους στα λασπόνερα, με μηδενική ορατότητα. Η βροχή επιτέλους σταματά.
  • Ημέρα 8 – Κυριακή, 1η Ιουλίου: Οι διασώστες καταφέρνουν να οργανώσουν μια προκεχωρημένη βάση για τις επιχειρήσεις τους μέσα στη σπηλιά, σε βάθος 3 χιλιομέτρων από την είσοδό της.
  • Ημέρα 9 – Δευτέρα, 2 Ιουλίου: Οι δύτες προχωρούν, υπολογίζουν ότι απέχουν μόλις 600 μέτρα από το σημείο όπου υποθέτουν ότι θα βρίσκονται τα παιδιά. Το ίδιο βράδυ, τα εντοπίζουν ζωντανά δυο Βρετανοί δύτες και δίνουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο.
  • Ημέρα 10 – Τρίτη, 3 Ιουλίου: Τρόφιμα και φάρμακα μεταφέρονται στο σημείο όπου παραμένουν εγκλωβισμένα τα παιδιά και ο προπονητής της. Τα εξετάζουν γιατροί για να δουν αν είναι σε κατάσταση για να καταδυθούν. Η απάντληση συνεχίζεται αδιάκοπα για να πέσει όσο είναι δυνατόν η στάθμη του νερού και να καταστεί ευκολότερη η επιχείρηση διάσωσης.
  • Ημέρα 11 – Τετάρτη, 4 Ιουλίου: Δίνεται στη δημοσιότητα ένα δεύτερο βίντεο στο οποίο τα παιδιά δηλώνουν ότι είναι “καλά στην υγεία τους”.
  • Ημέρα 12 – Πέμπτη 5 Ιουλίου: Η απάντληση συνεχίζεται και οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Ημέρα 13 – Παρασκευή, 6 Ιουλίου: Ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης χάνει τη ζωή του, λόγω έλλειψης οξυγόνου, επιστρέφοντας στην είσοδο αφού εφοδίασε τα παιδιά. Αναζητούνται άλλοι τρόποι για τον απεγκλωβισμό τους.
  • Ημέρα 14 – Σάββατο, 7 Ιουλίου: “Ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς” – Ο νεαρός προπονητής των παιδιών, εγκλωβισμένος και ο ίδιος, στέλνει επιστολή στους συγγενείς των παιδιών. Το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά πέφτει, αλλά οι αρχές αποκλείουν προς το παρόν μια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ομάδας μέσω κατάδυσης.
  • Ημέρα 15 – Κυριακή, 8 Ιουλίου: Τα τέσσερα πρώτα παιδιά βγαίνουν σώα και ασφαλή από τη σπηλιά. το καθένα συνοδεύεται από δύο έμπειρους δύτες.
  • Ημέρα 16 – Δευτέρα, 9 Ιουλίου: Άλλα τέσσερα αγόρια απεγκλωβίζονται.
  • Ημέρα 17 – Τρίτη 10 Ιουλίου: Επιτυχής έξοδος και των υπόλοιπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή.