«Οποιαδήποτε προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στη χώρα σχετικά με το θέμα του φυλακισμένου Λιού Σιαομπό, νικητή του Νόμπελ Ειρήνης, δεν πρόκειται να πετύχουν» δήλωσε σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικό, Τζιάν Γου.

Ads

Η Κίνα αποκάλεσε τη βράβευση αισχρότητα καθώς το Νόμπελ δεν θα έπρεπε να πάει σε έναν άνθρωπο που θεωρείται από την ίδια εγκληματίας και να προκαλέσει τόση διπλωματική πίεση σε όσες χώρες δεν θα παραβρεθούν στην τελετή απονομής στο Όσλο την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα όμως. την απελευθέρωση του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Σιαομπό ζητούν από την Κίνα με ανακοίνωσή τους η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, και η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Τιμώντας τον Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης, η επιτροπή Νόμπελ πήρε μια θαρραλέα απόφαση με δεδομένη την αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Κίνας στον κόσμο», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις και ζήτησαν εκ νέου από την Κίνα να απελευθερώσει τον διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, στον οποίο θα απονεμηθεί αύριο Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης.

Ads

Οι εκκλήσεις για την απελευθέρωση τού, έχουν πολλαπλασιαστεί από τις 8 Οκτωβρίου όταν ανακοινώθηκε ότι θα τιμηθεί με το βραβείο. Οι οργανώσεις, εκτός από την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό, ζητούν από την κυβέρνηση της Κίνας να αποδείξει με τις πράξεις της ότι σέβεται τα ανθρώπινα, όπως προβλέπεται από τη διεθνή νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι ο 54χρονος Λιου Σιαομπό καταδικάστηκε τα Χριστούγεννα του 2009 σε 11χρονη κάθειρξη και η σύζυγός του βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό με αποτέλεσμα κανείς από τους δύο τους να μην μπορεί να παραστεί στην τελετή απονομής. Την απουσία του Νομπελίστα θα συμβολίζει μια άδεια καρέκλα, μια φωτογραφία του και ένα από τα κείμενά του που θα διαβάσει η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν.